Hírek

Fogyatékkal élők sportnapja

2016. június 16., 16:49

Hagyományteremtő szándékkal első alkalommal rendezték meg hétfőn a Csónakázó-tónál a fogyatékosok egészség-, családi és sportnapját. Az eseményen nemcsak a fogyatékosok nappali szolgálatának ellátottjai, hanem azok hozzátartozói is részt vettek.

Fogyatékkal élők sportnapja

Az egészség- és sportnap keretében a fogyatékosok megismerkedhettek egy állóképességet, izomerőt és mozgáskoordinációt fejlesztő tevékenységgel, a nordic walking-gal. Gyakorlásként kisebb-nagyobb köröket tettek meg a Csónakázó-tó mellett.

Németh Klára - ügyvezető, Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Kft.
„A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. első alkalommal hagyományteremtő szándékkal rendezte meg ezt az interaktív egészség, családi és sportnapját. A délelőtt folyamán különböző egészségügyi felmérések zajlottak: vércukormérés, testzsírszázalék mérés és egyéb ilyen egészségügyi tesztek.”

A délutáni sportprogramban szerepelt még Trail-O, amikor egy tájfutó térkép segítségével lehetett a kitűzött útvonalat bejárni. Ez a feladat kerekesszékkel is teljesíthető, így jól beépíthető a fogyatékosok sportolási lehetőségei közé. A mozgás számukra is fontos. 

Tóth Olivér
„Én szobabiciklizni szoktam, meg el szoktam menni futni. És hát a napköziben van lehetőség arra, hogy aki ebben profi, meg akinek van érzéke hozzá társas táncolunk és már pár táncos fellépésünket színpadra is vittük.”

Sokan, sokat dolgoznak azon, hogy a fogyatékkal élőket el tudja fogadni a társadalom. Ezt a tevékenységet érzékenyítésnek nevezik.

Koczka Tibor - alpolgármester
„Úgy gondolom, hogy erre az érzékenyítésre épp a sport a legalkalmasabb. Ezt mutatja ez a mai nap is. A sporttevékenység közben valóban leomlanak azok a határok, vagy gátak, vagy gátlásosság. Hiszen egy sport nemcsak arról szól, hogy egymás ellen küzdünk, hanem arról is szól, hogy bizonyos feladatokat. Akár együtt, akár egymás segítségével és fair-play jegyében együtt oldjunk meg. „

A szervezők reményei szerint lesz folytatása a fogyatékosok egészség- és sportnapjának.