Hírek

Fogászati turizmus

2011. május 11., 15:59
Jelentősen megnőtt az SZTK-s fogászati rendelők betegforgalma. Egyre kevesebben tudják ugyanis megfizetni a magánrendelőket, így visszaszoktak az ingyenes kezeléseket nyújtó állami rendszerbe. A magánrendelésekre viszont egyre több külföldi beteg érkezik.
Fogászati turizmus

Ebbe a szombathelyi magánrendelőbe elsősorban magyar betegek járnak, de sok a külföldi páciens is. A szomszédos Ausztriából és Olaszországból is jönnek ide betegek, kimondottan a fogászati kezelések miatt. Egyes becslések szerint 30-70 százalékot is megtakaríthatnak nálunk a fejlett országokból érkező dentálturisták.

Dr. Prugberger József - fogorvos
"Akik reklámcsatornákon keresztül megismerik ezt a szolgáltatást, repülővel, akár messzebbről is megérkeznek ide Magyarországra. Elsősorban nem is csak Szombathelyre, hanem olyan helyekre, ahol reptér van és viszonylag nem nagy a transzfer."

A magyar betegek ezzel szemben anyagi megfontolásból visszaszoktak az sztk-s fogászatra. A Szent Márton úti rendelőben harminc százalékkal nőtt meg a betegforgalom az utóbbi egy-két évben.

Dr. Bernáth Tibor - fogorvos
"A konzerváló kezelések - ez alatt értem, gyökérkezelések, fogtömések - ezek itt nálunk ingyenesek. Itt Szombathelyen azt tudom mondani, hogy elég jó körzeti rendelőink vannak, minőségben ugyanazt kapják meg a páciensek, mint máshol."

A fogpótlást már nem téríti a társadalombiztosítás, azért az SZTK-s rendelésen is fizetni kell, foganként közel húszezer forintot, alig kevesebbet mint egy magánrendelőben. Az állami rendszerben nem is nagyon jellemző, hogy ilyen beavatkozásokat végeznek. A tapasztalat szerint a drága kezeléseket amíg tudják, halogatják a betegek.