Hírek

Fő vs. Szentháromság tér

2011. július 19., 16:02
A Fő tér átnevezése érdekében gyűjtenek aláírást Szombathelyen. A kezdeményezők szeretnék elérni, hogy a közgyűlés Szentháromság térre változtassa át a városközpont nevét. A testület talán már ősszel tárgyalhat a kezdeményezésről.
Fő vs. Szentháromság tér
A Fő tér egyik meghatározó alkotása a Szentháromság-szobor. Az eredeti alkotást az 1710-es évek elején puszító pestisjárvány után, hálából állították a szombathelyiek. Itt is állt egészen 1951-ig, amikor, az akkor már Köztársaság térről, a Székesegyház elé vitték át. 2000-ben került vissza, az akkori Fő térre. Tibola Imre nagyprépost kezdeményezésre nemrég aláírásgyűjtés indult a Fő tér, Szentháromság térré történő átnevezésére.

Tibola Imre - nagyprépost
Az országban máshol is volt hasonló helyzet, de ott amikor visszaállították a Szentháromság szobrot a térre, akkor a nevét is a térnek visszaállították. Bárhol az országban így történt.

A járókelők megosztottak a kérdésben.  A város első embere szerint több szempontból is meg kell vizsgálni a kérdést, mielőtt a közgyűlés határozatot hoz.

Dr. Puskás - Tivadar, polgármester
Szimpatikusnak tűnik az elnevezés. Az a kérdés, hogy a régmúlt elnevezését akarjuk használni vagy pedig egy olyan elnevezést ami számunkra kedves. Ez is, az is kedves. Meglátjuk a közös bölcsesség hogyan dönt a szakmai böcsesség mellett.

Az aláírásgyűjtő íveket a plébániai hivatalokban, templomokban lehet megtalálni. Tibola Imre szeretné, ha őszre elég aláírás gyűlne össze, és a közgyűlés elé kerülhetne a tér átnevezésének ügye.