Hírek

Fizikai kísérletek a Puskásban

2010. december 09., 08:22
Fizikai kísérleteket mutattak be szerdán a Puskás Iskolában. Ezúttal azonban nem tanórán láthatták a különböző jelenségeket a diákok, hanem külön szervezték a bemutatókat. A kísérletek maguk a diákok mutatták be.
Fizikai kísérletek a Puskásban

Hogyan is működik a napelemes autó, miért nem esik ki a labda a tölcsérből ha levegőt fújunk bele, hogyan mozdul el beavatkozás nélkül a tojás a lombikban? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ a Puskás Iskola diákjai a mai kísérleti délutánon. De megtudhatták azt is, miért gurul lejtőn felfelé a kúp. A diákok többek között a mechanika, a hőtan, a mágnesesség területéről láthattak egy-egy kísérletet. Ez a Toricelli-kísérlet ha a tanórán mutatják be. És ilyen, amikor a diákok ismétlik. Higany helyett most vizet használtak és egy a harmadikról a földszintig érő, több méter hosszú csövet, amivel a légnyomást vizsgálták.

Bakos Bence
"Így érdekesebb, mert úgy csak száraz anyag van. És ez így érdekesebb, mert az egész osztály és több ember vesz benne részt."

Diákok mutatták be a kísérleteket és magyarázták el társaiknak a jelenségek okát, hátterét. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően tudta megrendezni az iskola a kísérleti délutánt, első alkalommal. A célja, hogy a fizika órán tanultakat jobban megértsék, megismerjék a diákok.

Péterfi Ágnes - fizika tanár, Puskás Tivadar Szakképzőiskola
"Olyan jelenségekkel ismerkednek meg, amire az órai tananyag keretében nincsen lehetőség."


A tervek szerint a kísérleti napot minden évben megrendezik majd a Puskás Iskolában.