Hírek

Felújítják a kollégiumot

2011. május 17., 13:25
Több mint 400 millió forintot nyert energetikai korszerűsítésre a Savaria Egyetemi Központ. Így rövidesen megújulhat az intézmény C épülete, és az Ady téri Pável Ágoston Kollégium. A támogatási szerződést várhatóan a napokban írják alá, a tervek szerint a közbeszerzési eljárás után késő ősszel megkezdődhetnek a munkálatok.
Felújítják a kollégiumot

Ütött-kopott nyílászárók, elszürkült vakolat. Ez a kép tárul azok elé, akik az Ady téri kollégium felé járnak, azonban már nem sokáig. Hamarosan új külső szigetelést kap az épület, valamint a nyílászárókat is kicserélik az energetikai felújításra nyert pénzből. Sok szobában már nem is lehet kinyitni az ablakokat. A régi radiátorok helyett is újakat vásárolnak. Gyakori látvány a lakószobákban a csöpögő csap. Ezek javítása és karbantartása sokba kerül, most ez a probléma is megoldódhat. Nemcsak a szobákban, hanem a fürdőkben is kicserélik a csaptelepeket. A zuhanyzókban folyik el a legtöbb víz- mondja a kollégiumigazgató.Itt előre beprogramozott nyomógombos csapokat szerelnek fel, mely egy adott idő után elzárnak. Ezzel hetente több száz liter vizet is megspórolhat az intézmény. De nemcsak a vízdíj fog csökkenni a korszerűsítés után.

Tóth Péter - igazgató, Pável Ágoston Kollégium
"Az energetikusok számítása alapján egy évben több mint 20 millió forintot lehet majd megspórolni a Savaria Egyetemi Központnak ezzel a felújítással. Ami egy majdnem 60 százalékos csökkenést jelent, energiafelhasználást az eddigiekhez képest."

Az egyetemi központ C épületében is hasonló felújítások lesznek. Új hőszigetelt külsőt és tetőt kap az intézmény, valamint korszerűsítik a fűtésrendszert és kicserélik a nyílászárókat is. A tervek szerint ősz végén kezdenék a munkát és 2012 nyarára be is fejeznék a felújítást.