Hírek

Felsőoktatási törvény

2010. december 06., 16:50
Szombathelyen tartották országos konferenciájukat a Hallgatói Önkormányzatok. A Savaria Egyetemi Központ dísztermében ült össze a közgyűlésük, hogy kialakítsák egységes véleményüket a felsőoktatási törvény koncepciójával kapcsolatban. A hallgatók több ponton nem értenek egyet a napvilágot látott tervekkel. Az érdekvédelmi fórumok javaslatait a héten várja az államtitkárság.
Felsőoktatási törvény

Az ország több mint 70 felsőoktatási intézményének hallgatói képviseltették magukat a szombati HÖOK közgyűlésen. A törvény előkészítése nyár óta folyik, a koncepció már elkészült. A Hallgatói Önkormányzatok elnöke szerint több ponton egyetértenek a tervezettel, de jelentős a nézetkülönbség a tanulmányi- és vizsgaszabályzattal kapcsolatban.

Körösparti Péter - elnök, HÖOK
"A koncepció készítői szerint a hallgatóknak csak véleményezési joga legyen a tanulmányi kérdésekben, pedig jelenleg egyetértési joga biztosított a hallgatói érdekképviseleteknek. Mi úgy gondoljuk, hogy megfelelően éltek ezzel a joggal a hallgatói képviseletek."

A HÖOk nem a vizsgák számát maximálná, hanem a tanulmányi előmenetelt figyelné. Ha valaki nem halad a tanulmányaival kellő mértékben, ki kellene zárni az államilag finanszírozott képzésből - mondta Körösparti Péter. Nem fogadják el azt sem, hogy a jelenlegi 33 % helyett csak 15 %-ban vehessenek részt a hallgatók az intézményi szenátusokban. A hétvégén Szombathelyen összeállított javaslatcsomagban az is szerepel, hogy az oktatót eltilthassák tárgya tanításától, ha háromszor negatívan minősítik őt a tanítványok.