MNB
MNB - 2

Hírek

Felavatták a hétvégén a Bernstein Béla Kulturális Központot

2011. október 10., 16:50

A Szombathelyi Zsidó Hitközség saját erőből építtette újjá a már balesetveszélyessé vált székházát, ebben kapott helyet a központ. Új tereket alakítottak ki, megerősítették a szerkezetet, és a nyílászárókat is kicserélték az épületen. Az avató ünnepségen beiktatták a közösség új vallási vezetőjét is.

Felavatták a hétvégén a Bernstein Béla Kulturális Központot

dr. Feldmájer Péter, elnök, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
"Emlékszem rá, nem is olyan régen, amikor itt voltunk, le lehetett látni a földszintre, és azt hittük, hogy ez az épület már nem sokáig bírja és eltűnik az egyik legfontosabb emléke a szombathelyi zsidóságnak."

Nem így lett. A közösség összefogásával, újjáépült a Bernstein Béla Kulturális Központ, így a szombathelyi zsidóságnak már nemcsak emléke, hanem jövője is van - hangzott el az ünnepségen.

Nemcsak az épület újult meg, új szemléletet is kialakított a zsidó hitközség. Nyitnak a külvilág felé hogy minél szélesebb körben megismertethessék kultúrájukat másokkal.

Márkus Sándor elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség
"Kimegyünk, megmutatjuk magunkat. Bejöhetnek, megnézhetnek bennünket. Sőt most indul a hónap végén egy szabadegyetemi előadássorozat, amelynek első szemeszterében idegenek szemszögéből mutatjuk be a zsidóságot."

Az ünnepségen Katona Attila és Mayer László foglalta össze a szombathelyi zsidóság történetét, majd feavatták a megújult épületet. Az eseményen új vallási vezetőt is hivatalába iktattak. Petrovits  Péter  úgy fogalmazott: fokozatosan, az alapoktól építené újjá a közösséget.

Petrovits Péter, rabbi, Szombathelyi Zsidó Hitközség
"Oda szánom magam, hogy együtt tanulni akár az imakönyvet, a szidó szokásokat, a tradíciókat, és a héber nyelvet. Lehetőségeinkhez képest ahogy az előbb is mondottam a fokozatosság elve alapján."

Szombahelyen hosszú kihagyás, 60 év után foglalja el ismét a rabbiszéket új vezető.