Hírek

Február 1-től az önkormányzat lesz a Savaria Szimfonikus Zenekar fenntartója

2012. január 16., 23:10

Ehhez szerdán a közgyűlésnek rá kell bólintania a polgármester erről szóló sürgősségi indítványára. Puskás Tivadar az elmúlt héten Budapesten egyeztetett az ügyben, és sikerült elérni, hogy a zenekar ugyanolyan anyagi feltételek mellett működhessen, mint tavaly.

Február 1-től az önkormányzat lesz a Savaria Szimfonikus Zenekar fenntartója

Az együttes vezetője 30 ezer koncertlátogató és 75 dolgozó nevében mondott köszönetet.

A Savaria Szimfonikus Zenekar idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Egyike azoknak a hazai zenekaroknak, amelyeket nemzetközi szinten is jegyeznek és elismernek. Megyei és városi önkormányzati támogatásból, minisztériumi pénzekből és saját bevételekből működtek eddig, ami mintegy 370 millió forintot jelentett. A januári állami intézményátvételkor a megye úgy döntött, továbbra is a zenekar fenntartója marad, ám közben megváltozott a jogszabályi környezet, és bizonytalanná vált a szimfonikusok jövője.

Mérei Tamás - igazgató, Savaria Szimfonikus Zenekar
"Gyakorlatilag feketén-fehéren arról volt szó, hogy Szombathely városa magára tudja vállalni állami segítséggel a feladatot, vagy nem lesz, aki fenntartsa a zenekart."

A mai sajtótájékoztatón elhangzott: sikerül előteremteni a kieső 100 millió forintos megyei támogatást úgy, hogy az nem terheli a városi büdzsét. A központi költségvetésben ugyanis létrehoztak egy 1,7 milliárd forintos tartalék keretet, amelyre olyan megyei jogú városok pályázhatnak, amelyek megyei előadóművészeti szervezeteket és könyvtárakat vettek át.

Dr. Puskás Tivadar - polgármester
"Nem csak mi vagyunk így az országban, hanem több intézmény, konkrétan hét. Ezek az intézmények kapják meg a kieső finanszírozást, így a Savaria Szimfonikus Zenekar is."

Mérei Tamás köszönetet mondott, és arra kérte a közgyűlési frakciókat, támogassák egyhangú szavazással a polgármesteri indítványt. Lazáry Viktor alpolgármester hozzátette: ha sikerül a zenekart nemzeti kategóriába soroltatni, akkor hosszú távon is biztosított lesz a szimfonikusok jövője. Erről hónapokon belül döntés születhet.