Hírek

Farsangi mulatságokat tartottak a hétvégén szerte a megyében

2012. február 20., 16:45

Táplánszentkereszten a rönkhúzás hagyományát elevenítteték fel, az Oladi ÁMK-ban családok mulatoztak. Farsangozni márcsak néhány nap maradt. Ugyanis a héten, hamvazószerdával megkezdődik a nagyböjt.

Farsangi mulatságokat tartottak a hétvégén szerte a megyében

"Reméljük sikeresek leszünk Kankó Kázmér és Kezes Kató begyűjtésében."

Nagy ünnepre gyűlt össze a falu népe Táplánszentekreszten a hétvégén: Kankó Kázmér és Kezes Kató mókaházasságára. A falu apraja-nagyja összegyűlt a jeles alkalomra: voltak akik jelmezbe öltözve kísérték az ünnepi menetet.

"Ama híres-nevezetes Kankó Kázmérkánt jöttünk kikérni. Itthon van-e? Nincsen itt senki."

Az első nehézség Kankóék házánál adódott: Kázmérkát csak nehezen találták, de meglett és a szülők jóféle tüzesvízért átengedték a falu népének.  Kázmérkának azt is bizonyítania kellett, hogy 170 éves vőlegényként még mindig jól táncol.

A bolondos kompánia ezt követően Kezes Kató házához vonult. A szülőket itt nem kellett sokat győzködni, és Kató máris Kázmérka karjaiban kötött ki.

A fiatalokat rönkre ültették, így vonult végig a falun a nászmenet. A farsangi mulatozás régi emlékeket is felébresztett a nézelődőkben.

Molnár Sándorné
Nagyon szerettünk szórakozni járni. Nem úgy mint a mai fiatalok, akkor egy pohár málna mellett elszórakoztunk egész éjszaka. Ezt a hagyományt nem tudom, mert szombathelyi vagyok és akkor még nem vol.t

Idén másodszor tartottak rönkhúzást Táplánszentkereszten. Ez a téltemető szórakozás korábban nem volt hagyomány a faluban, de helyiek szeretnék minden évben megrendezni.

Meskó Krisztián, művelődésszervező
Gyűjtöttem több olyan településebn ahol volt ilyen rönkhúzás. Őség, Csákánydoroszló. Ennek hagyománya van Vas megyében, elsősorban az Őrségben, a Vendvidéken. Ez unikum, ez hungarikum. Jó lenne ha Szombathely környékén is meghonosodna.

Oladon is farsangoztak. A Művelődési Központban családoknak kínáltak szórakoztató programokat. Jelmezversenyt rendeztek, lufifújásban, hullahopp karika pörgetésben mérték össze ügyességüket a gyerekek, lufit kellett pumpálniuk a nőknek. A férfiakra is nehéz erőpróba várt: a hullahopp karika nyakban való pörgetésével kellett rátermettségüket bizonyítani.

Kálmán Krisztián
A pici nem volt még ilyen rendezvényen. Kis faluból jöttünk. Jó volt.

Bártfai Bernadett
Próbáltunk kézműveskedni, fánkot sütni és érszt vettünk a jelmezversenyen. Élveztük, jó volt.

A farsang egyik utolsó mulatságát kedden rendezik Szombathelyen a Fő téren. Húshagyókedden ér véget a bolondozások időszaka, szerdától kezdődik a nagyböjt.