Hírek

Farsang a szeretetotthonban

2010. március 03., 10:08
Februárban véget ért a farsang és megkezdődött a böjti időszak. Felelevenítjük a hagyományokat, megmutatjuk, hogy a farsangi ünnepségen hogyan szórakozatták a Túróczy Szeretetotthon dolgozói a lakókat.
Farsang a szeretetotthonban

Vízkereszttől hamvazószerdáig tart a farsangi időszak. Számos népszokás, hagyomány kötődik az év e szakaszához. A farsang a tél és a tavasz küzdelmének szimbolikus megjelenítése is egyben, a tél búcsúztatása és a tavasz várásának ünnepe. A nagy evések és ivások időszaka ez, mellyel a természetet kívánták nagy  bőségre készetetni. Épp ezért a farsang a bálok, vidám összejövetelek ideje. Nincs ez másképp a Túróczy Szeretetotthonban sem. Az idei farsangi mulatságon elsőként a születésnaposokat köszöntötték. Majd Pöttyös Panni meséiből láthattak egy kis előadást az idősek.

Németh Viktória - gondozónő, Túróczy Szeretetotthon
"Az otthon létszáma 30 fő, jelenleg 26 fő van, vannak fekvők, akik idős koruknál fogva elhagyatottak és nem olyan képességűek, hogy tudjanak mozogni, vagy odahaza el tudják látni magukat, de szerencsére le tudnak jönni és talán kis táncra is rá tudjuk szedni."

De a fekvő idősekről sem feledkeztek meg a dolgozók, őket is köszöntötték. Ili néni már 91 éves, hozzá is benézett a jelmezes csapat és felelevenítettek pár régi nótát.

A farsang utolsó napját jelölő húshagyó kedd a hús elhagyását, a 40 napos böjt kezdetét jelzi. Ez az időszak a bűnbánat, megtérés, gyógyulás ideje az egyházban. Visszatérés a keresztség szentségében kapott kegyelemhez, hogy Isten megváltott gyermekeiként, új életben járva, a bűn ellen harcoljunk.