MNB - 2
MNB

Hírek

Falugondnokok a kormányablakban

2011. augusztus 17., 16:21

Ezekben a napokban folyik a kezdő falugondnokok képzése, ma három megyéből jöttek Szombathelyre, hogy a gyakorlati órák keretében megismerkedjenek a kormányablak működésével.

Falugondnokok a kormányablakban

45 falugondnokra lenne szükség Vasban a meglévő 91 mellé, hogy teljesen le tudják fedni a megye területét. Az állami normatíva csökkenése és az önkormányzatok nehéz helyezete miatt azonban nem tudják bővíteni a hálózatot, pedig szükség lenne rá.

Vas megyében 1993 óta működik a falugondnoki hálózat a 600-nál kisebb lélekszámú településeken. A falugondnokok segítik elintézni az itt élők ügyes-bajos dolgait. József tavaly november óta Kőszegpatyon dolgozik, azt mondja ez a munka sokrétű, de szereti csinálni.

Farkas József - falugondnok, Kőszegpaty
"Van ételhordás, hetente egyszer szakrendelésre vitel, receptek kihordása, óvodások szállítása rendezvényre, uszodába hordás."

A kezdő falugondnokoknak képzésen kell részt venniük. A 24 fős csoportban vasiak, zalaiak és Győr-Moson-Sopron megyeiek is vannak. Ma a szombathelyi kormányablak munkájával ismerkedtek meg. 

Kozma Judit - titkár, Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete
"A 260 órás alapképzés részeként a gyakorlati blokkot bonyolítjuk a kormányhivatalban, ez egy 80 órás blokk és ennek keretében úgy gondoltuk, hogy a kormányhivatal megismerése is alapvető információ a leendő falugondnokok számára."

"Ez egy integrált ügyfélszolgálati iroda."

Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntőjében a falvak misszionáriusainak nevezte a falugondnokokat, akiknek a munkája nemcsak a szociális alapellátásban nélkülözhetetlen, de az információáramlásban is komoly szerepet játszanak.

Harangozó Bertalan - kormánymegbízott, Vas Megyei Kormányhivatal
"Ezen információk alapján, amit itt az integrált ügyfélszolgálati irodában megkapnak, elvihetik a saját községükbe, a saját falujukba és a közösséghez, akikkel ők nap mint nap kapcsolatban vannak."

Minden falugondnok számára ügyfélkaput nyitottak, így nemcsak saját ügyeiket tudják elektronikusan intézni, de másoknak is segíthetnek ebben. Továbbá vállalják azt is, hogy ha szükséges, autóval behozzák az ügyfeleket a kormányablakba.