Hírek

Európa nap

2011. május 10., 09:48
Mi volt az Európai Unió létrejöttének előzménye, hány csillag van az EU zászlóján, mekkora az unió területe? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattak azok, akik ellátogattak hétfőn a Fő térre. A megye, a város és az iparkamara közös szervezésében interaktív információs napot rendeztek a belvárosban. Május 9-én ünnepeljük az Európa napot.
Európa nap

Az Európa nap Robert Schuman francia külügyminiszternek állít emléket. Ő volt, aki 1950. május 9-én javasolta Európa újjászervezését, mely elengedhetetlen feltétele volt a béke megteremtésének és egyben az Európai Unió megszületéséhez vezető első lépésnek tekinthető. Erről és az unió jelenlegi helyzetéről is tájékozódhattak ma a Fő téri információs pontnál. Nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is színes programokkal várták.

Kovács Vince - elnök, VMKIK
„Nekünk a feladatunk az iskolával együtt felkészíteni az életre, az Európa Uniós ismeretekre is. A kamara részér
ől mivel az EU Direct pontot is működtetjük, olyan kiadványokkal próbáljuk a gyerekeket megközelíteni, amivel játékosan, de mégis korrektül tudjuk őket tájékoztatni."

De nemcsak a gyerekek számára készültek kiadványokkal, és különböző játékokkal, hanem a felnőtteknek is. Sokan töltötték ki azt a totót, melyet a szervezők kifejezetten erre a napra készítettek.

Papp Jánosné
„Nem voltak bent nehéz kérdések, nagyon jól sikerült nekem, kit
űnő volt a válaszom."

Bognár Kinga - szervező, VMKIK
„Az emberek többsége tájékozott az Európai Unióval kapcsolatos kérdések körében. Több információt kapnak a szóróanyagokon, és a médiákon keresztül leginkább a magyar EU elnökséggel kapcsolatos kérdésekre nem tudtak helyesen válaszolni."

A rendezvényen elhangzott: a nap üzenete, hogy az Európai Unió nemcsak a politikára, hanem a gazdasági éltre is nagy hatással van. Az unió kínálta lehetőségeket a város eddig is kihasználta, és továbbra is élni kell ezekkel.