Hírek

Emléktáblát avattak Eötvös József tiszteletére a Reményik Iskolában

2013. szeptember 17., 11:27

Az intézmény korábban már az egykori vallás-és közoktatásügyi miniszter nevét viselte és volt emléktáblája is. Az ünnepségen méltatták az oktatásért sokat tevő politikus munkásságát.

Emléktáblát avattak Eötvös József tiszteletére a Reményik Iskolában

Születésének 200. évfordulóján avatták újra Eötvös József domborművét a Reményik Sándor Általános Iskolában. Az intézmény egykor a vallás-és közoktatásügyi miniszter nevét viselte. Emléktáblája egy felújítás során került le az intézmény aulájának faláról. Ez idáig becsomagolva raktárban pihent.

Sátory Károly, igazgató, Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola
“Mivel ez egy gyönyörű szép műalkotás is egyben, méltó helyre kerülhessen. Most van a születésének a 200. évfordulója, és arra gondoltunk, hogy ez egy jó apropó arra, hogy újra felkerülhessen a dombormű az iskola egyik szép, frekventált helyére, és most úgy gondoltuk, hogy itt az első emeleten, ez egy kisebb aula, az egyik falára kerül.”

Az ünnepségén felidézték életének főbb állomásait. Eötvös igazi forradalmi ifjúvá cseperedett, az első magyar polgári kormány minisztere volt, egész életében a vallás-szólás-és sajtószabadság kivívásáért dolgozott. Szellemisége a mai napig él.

Dalos Tibor, történelem szakos tanár
Eötvös József korának egyik nagy politikusa volt, igyekezett a népoktatást minél magasabb szintre emelni. Ennek fő célját 1868-ban érte el, amikor törvényével megteremtette ennek az alapjait, minden hat és 12 év kor közötti diák iskolába járhatott”

Az ünnepség végén az Evangélikus Egyház képviselői megáldottak új helyén a domborművet.