Hírek

Előtérbe kerülhet a szakképzés

2011. május 18., 12:37
Nincs presztízse a szakmáknak, az iskolák inkább a gimnáziumok felé terelik a diákokat, ezzel pedig a zömmel rossz tanulók színterei a szakiskolák - hangzott el azon a szakmai fórumon, melyet a Vállalkozók Országos Szövetsége szervezett a Savaria Szakképző Iskolában.
Előtérbe kerülhet a szakképzés

Ezen változtatnának a cégek és a képzésben résztvevő intézmények. A munkáltatók elvárásai és az iskolák koncepciói kaptak hangot a fórumon. Gépi forgácsoló, szerkezetlakatos, szociális dolgozó, kőműves, szerszámkészítő. Csak pár a hiányszakmák közül. A cél az, hogy a keresletet és a kínálatot összhangba hozzák. Domonkos László, szakképzési koordinátor szerint most a legtöbb iskola a felsőoktatás felé tereli a diákokat.
"Sajnos olyan felsőoktatási irányokba, amire nincs szükség a munkaerőpiacon."
Nagyon nehéz változtatni ezen, szerinte az iskolákat győzködni kellene, hogy váltsanak irányt. Erre a megyén kívül már van példa.

Domonkos László - szakképzési koordinátor, VOSZ
"Mondhatom a győri példát, amikor a fenntartó győri városi önkormányzat meghozta a rendeletet, hogy 55 százalékos írásbeli felvételi eredmény alatt nem kerülhet be a tanuló gimnáziumi osztályokba."
 
Egy ilyen kényszer a szakképzés irányába terelheti a tanulókat. De a munkáltatók is sokat tehetnek, és tesznek is. Az LUK gyár már bekapcsolódott a képzési rendszerbe. Saját tanműhelyükben oktatnak például gép forgácsolókat. Erre lesz szüksége a cégnek. De nemcsak a diákok, hanem a tanárok továbbképzését is segítenék.


Kenyeresné Vörös Rita HR - vezető, LUK Savaria Kft.
"Felajánlottuk a tanároknak, hogy akár szakmai fórumon amit mi szervezünk részt vehetnek, szakmai kiránduláson amit mi szervezünk részt tudnak venni, továbbá lehetőséget biztosítunk, hogy a nyári szünet alatt eljöjjenek hozzánk, hogy megnézzék milyen új technológia van nálunk."
 
Így az újdonságokat rögtön a tananyagba integrálhatnák a tanárok, ezzel a diákok is friss, korszerű ismeretekkel kerülnének a munkaerőpiacra. A kereslet-kínálat összehangolásán túl azonban fontos, hogy a tanulók felkészültségi szintjét is növeljék, hiszen sokan nem tudják, mi vár rájuk a munka világában. Ebben segítség lehet a nyári gyakorlat is.