Hírek

Élményekre hangolva - portréfilm készült Horváth Imre zenepedagógusról

2022. április 21., 18:57

Szerda este mutatták be a Horváth Imre zenepedagógusról szóló portréfilmet, melyet Horváth Zoltán és Boros Ferenc készített. A közel egy órás filmbemutatót beszélgetés zárta.

 

Élményekre hangolva - portréfilm készült Horváth Imre zenepedagógusról

Élményekre hangolódott a Savaria Mozi közönsége tegnap este Horváth Imrét bemutató portréfilm vetítésén. A főszereplő megénekeltette a filmbemutatóra érkezőket.  A karizmatikus és szuggeszív zenepedagógusról szóló portréfilmet korábbi diákjai, Horváth Zoltán és Boros Ferenc független filmes páros készítette a Tiszta formák alapítvány közreműködésével.

Horváth Zoltán alkotó
,, A film egy jó két év alatt készült el. Itt sajnos a Covid válság is közbeszólt , tehát az egy picit nehezítette a munkánkat, de szerettünk volna egy alapos feldolgozást az Imre életéből.,,

Az alkotópáros a Szentgyörgyi iskolában filmes szakon járt Horváth Imre óráira. Az összegyűjtött archív anyagokon túl személyes, közeli kapcsolat is összefűzi a zenepedagógust és alkotókat.

Boros Ferenc alkotó
,, Visszajöttek az emlékek régről a középiskolából , és voltak olyan archív felvételek, amiket hasonlóképpen velünk is megcsinált az Imre és most láttuk egy másik iskolába, a Désy iskolába , ez is egy nagyszerű dolog volt pl. amikor az általános iskolásokat zenehallgatásra tanítja , hogy hajoljanak le a padra és hallgassák a zenét , és ha valamilyen érzelmet kifejez nekik akkor azt mozdulatokkal mutassák el.,,

A Berzsenyi könyvtárban tartott előadásain szinte mindenki volt már a filmbemutatón résztvevők közül. A vetítés utáni pódiumbeszélgetésből az alkotókról és a főszereplőről is számos információ kiderült. Horváth Imre elmondta, álma egy komolyzenei disco megvalósítása. Az Élményekre hangolva film és az este Horváth Imre tetszését is elnyerte.

Horváth Imre zenepedagógus
,, Mindig olyankoról láttam riportot, akik már nem élnek , vagy legalábbis sokszor. Úgyhogy ez egy kicait meglepő volt, hogy az ember végignézi a saját anyagát. De a Zolinak és a Ferinek az összeállítása , az anyagból, amit kihoztak , úgy érzem és mondtam, hogy nem is rólam szól, hanem azon belül az én lelkemről .,,

Horváth Imre 2021-ben Szombathely Kultúrájáért életmű díjban részesült. Jelenleg nyugalmazott főiskolai docensként a szombathelyi Szent Márton Kórus karnagya, emellett a Berzsenyi Könyvtárban az ,, Ezt látni és hallani kell ,, zenei ismeretterjesztő sorozatával műelemző előadásokat tart, legközelebb a Carmina Buranaról április 28-án. Az Érzésekre hangolva portréfilm legközelebb a Vasi filmfesztiválon lesz megtekinthető.