MNB - 2
MNB

Hírek

Ellehetetlenítené a betegellátást a kényszernyugdíjazásról szóló kormányhatározat

2013. január 09., 16:59

A Markusovszky Kórházból 49 orvost és további 90 dolgozót  kellene elküldeni január végéig. A rendelkezés szerint ugyanis a nyugdíjas kort elért, közszférában dolgozók munkaviszonyát meg kell szüntetni.

Ellehetetlenítené a betegellátást a kényszernyugdíjazásról szóló kormányhatározat

"Számolja már a magzatmozgást? Számolom, igen, igen."

Július óta a körmendi térségből is a szombathelyi kórházba jönnek a szülő nők és a nőgyógyászati betegek. Mivel a dolgozók létszáma nem nőtt, a nyugdíjas orvosokra is szükség van az ellátásukhoz.

Prof.Dr. Horváth Boldizsár szülész orvos
Jelenleg a szülészeti osztályon 4 nyugdíjas korú kolléga dolgozik, de ezt a képet egy kicsit árnyalja, hogy éppen a napokban távozott egy frissen szakvizsgázott kollégánk Svédországba, tehát az orvoslétszám csökkent.

Egy decemberi kormányhatározat szerint azok a közakalmazottak, akik elérik a nyugdíjkorhatárt, nem dolgozhatnának tovább, és a helyükre sem lehetne felvenni senkit. A kórházban ez 139 dolgozót érint, köztük az orvosok 17 százalékát. A gazdasági igazgató szerint az intézkedés több osztályon és a szakrendeléseken is veszélybe sodorná a betegellátást.

Csuka Lajosné gazdasági igazgató, Markusovszky Kórház
Vannak olyan szakrendelések, ahol egy-egy orvos dolgozik már vagy 62 éves, vagy nyugdíj mellett már, tehát neki a jogviszonyát meg kell szüntetni, akkor átmenetileg azon a szakrendelésre nem tudunk orvost biztosítani, tehát a szakrendelés léte megkérdőjeleződik.

Az egészségügyi érdekvédelmi szervezetek is úgy látják: veszélybe kerülhet az ellátás, a szakmai vezetés és az utánpótlás oktatása, ha életbe lép a rendelkezés, amely az orvosok érdekeit is sérti.

Dr. Lazáry György ügyviteli vezető, Vas Megyei Orvosi Kamara
A nyugdíjkorú orvos nem is dolgozhat, magyarul a munkához való jogát veszi el a rendelet, mert se közalkalmazottként nem  vállalhat munkát, se vállalkozóként nem vállalhat munkát. Tehát az életfeltételeibe nyúl bele ez a rendelet.

A jelenlegi változat szerint az orvosok csak egyedi miniszterelnöki engedéllyel maradhatnának a szakmában, de hogy ilyet ki kaphat, azt nem lehet tudni. Az érdekképviseletek délután egyeztettek az egészségügyi államtitkárral. Szócska Miklós úgy nyilatkozott: az ágazat nem kap mentességet az intézkedés alól, de speciális szabályokat dolgoznak ki, amelyek figyelembe veszik az orvos- és szakdolgozói létszámhiányt.