MNB
MNB - 2

Hírek

Elkezdődött az Európai Mobilitási Hét

2011. szeptember 18., 13:35

Az akció célja, hogy az autón kívüli közlekedési eszközökre, például a kerékpárokra felhívja a figyelmet. Ez idő alatt a MÁV ingyen viszi a bicikliket személyszállító vonatain. Szeptember 22-e az Autómentes Nap. A Vasi Volán Zrt. ezen a napon Szombathely helyi autóbuszjáratain üzemkezdettől üzemzárásig, illetve Kőszeg város helyi autóbuszjáratain 7.00 órától 17.00 óráig a forgalmi engedélyét felmutató személy és családtagjai részére díjmentes utazást biztosít.

Elkezdődött az Európai Mobilitási Hét

A Rohonci úton, akárcsak a városban több helyen, a járdából sárga csíkkal leválasztott bicikliúton  közlekedhetnek a kerékpárosok. A gyalogosok és a biciklisek sokszor csak nehezen férnek el egymás mellett, ráadásul a járdák állapota sem mindig alkalmas a kétkeréken való közlekedésre. Ennek ellenére a kerekezők nem elégedetlenek.

Jagodits Tibor
Az utóbbi időben fellendült a dolog. A pályázatok alapján, gondolom sikerült a városnak pénzhez jutnia. Én jó dolgoknak tartom, biztonságosnak tartom a közlekedést, a várost gyakorlatilag meglehet kerülni Oldatól egészen a Joskar-Oláig.

Október közepére készül el a város új kerékpárútja. A Magyar utcát köti össze a Bartók Béla körúttal. Az utolsó simításokat végzik a Haladás pálya melletti szakaszon. Már most sokan erre közlekednek. Összhangban az elmúlt években épített kerékpárutakkal, itt már van külön kiépített bicikliút és gyalogút.  A feljesztések pedig itt nem állnak meg.

Lazáry Viktor - alpolgármester

A következő fejlesztés egy jelenleg is beadott pályázat, aminek október közepe, vége felé lesz bírálata. Ez egy 4 km hosszú kerékpárút a Körmendi út és a Külső Rumi út között.

Ma kezdődött az Európai Mobilitási Hét. Az akció, az autókon kívüli közlekedési eszközök használatára hívja fel a figyelmet. A MÁV a személyvonatokon ingyenesen szállítja a bicikliket. Mindössze a pénztárban egy díjmentes kerékpárjegyet kell kérni.  Az állomás előtt is rengeteg a kerékpár, ez is jelzi, milyen közlekednek így a városban.

Sali Sándor
Úgy tűnik itt mindig kevés hely van. Állandóan tele vannak a tárolók biciklivel. Amíg jó idő van nagyon sok van, később már elég a hely amikor eső van vagy ilyesmi.

Szombathelyen is van lehetőség a kerékpárkölcsönzésre: a Herényiek Háza mellett nyártól a Tourinform Irodában is. Az Európai Mobilitási Hét szeptember 22-ig tart. Ekkor lesz az Autómentes Nap. Szombathely Fő terén 10 órától kezdődnek a programok. Lesz futás, élő társasjáték, rajzverseny és városi kerékpár ügyességi verseny is. A Kerekerdő Alapítvány versenyén pedig kiderül: vajon kerékpárral, autóval, vagy gyalog-tömegközlekedéssel lehet-e leggyorsabban közlekedni Szombathelyen.