Hírek

Elhúzódó iskolafelújítások

2010. július 28., 14:09
Őszre, illetve az év végére tolódhat néhány önkormányzati fenntartású oktatási intézmény felújítása. Ez azt jelenti, hogy négy szombathelyi óvodában és iskolában valószínűleg a tanév közben végzik majd el a szükséges munkákat.
Elhúzódó iskolafelújítások

A problémát részben a közbeszerzési eljárások bonyolultsága okozza, részben pedig az, hogy a beruházásokra egyáltalán nem, vagy csak néhány kivitelező jelentkezett.

A Nagy Lajos Gimnázium igazgatónője már 2008-ban a szükséges felújításokat sorolta.

Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna - igazgató, NLG
"Ki kell cserélni a nyílászárókat, mert vannak olyan ablakok, amiket nem tudunk bezárni rendesen, ezért be kellett őket szegezni. Több helyen omlik a vakolat az épületben, ezt mind fel kell újítani."

A munkálatok megkezdésére még mindig várni kell, pedig a legszükségesebb felújításokra a pénz már rendelkezésre áll. A „közoktatási infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése" című pályázatból nyert a város támogatást. Az intézményt fenntartó szombathelyi önkormányzat már lefolytatta a közbeszerzési eljárást - mondja a polgármester -, mégsem indulhat meg nyáron a munka.

Dr. Ipkovich György polgármester
"Ami aggodalomra ad okot, hogy viszonylag kevés pályázó van bizonyos feladatokra. Az iskola felújításoknál az okozott gondot, hogy volt olyan intézmény, ahová egy darab pályázat se érkezett."

Ahová egyetlen kivitelező sem jelentkezett, oda új közbeszerzési pályázatot ír ki a város. Négy intézményben nem kezdődtek el egyelőre a tervezett felújítási munkák. Lakézy Gábor, a Városüzemeltetési Osztály vezetője Ma-Holnap című műsorunkban elmondta, idén a felújítási alapól 100, a karbantartási alapból 60 millió forintot költhet Szombathely az oktatási intézmények korszerűsítésére.

A város 50 óvodája és iskolája közül 20-ban folyik felújítás: háromban a vizesblokkokat korszerűsítik, tízben pedig a nyílászárókat cserélik ki.