Hírek

Elfogynak a fizikatanárok

2010. július 29., 08:40
Veszélyben vannak a természettudományos tanári szakmák. Míg egyes tárgyakból túlképzés van az ország felsőfokú oktatási intézményeiben, a matematika, fizika, és kémia szakok egyre kevésbé vonzzák a hallgatókat. A probléma akkor tetőzik csak igazán, ha a végzett pedagógusok nem a tanári pályán helyezkednek el. A Savaria Egyetemi Központ két év kihagyás után tudta csak elindítani a fizika és kémia szakokat.
Elfogynak a fizikatanárok

Egy hónap múlva kezdődik az új tanév, az általános és középiskolák ilyentájt döntik el, hogy a megüresedett pedagógus állásokra ki a megfelelő utód. A Gothard iskolában például két napközis, és egy fizika-informatika tanárt keresnek. Naponta legalább 4-5 pályázat érkezik, de a pályázat beadási határidőhöz közeledve, csak ma 14 érkezett. A gond az, hogy a napközis állás jóval kelendőbb.

Erdélyi Ilona - igazgatóhelyettes, Gothard Jenő Általános Iskola
"A fizika szakosra bizony lényegesen kevesebb, alig 20-nál több a pályázatok száma, amíg a másik állásokra 100 fölötti pályázat is érkezett."

Érkeztek pályázatok még az Alföldről is. A természettudományos szakokra általában is igaz, hogy egyre kevesebb fiatalt érdekel.

"Országosan 17 matematika tanár vette át a tanári diplomáját, több száz hiány van, fizika tanárból 600." Mondta Gadányi Károly a múlt heti Ma-Holnap magazinunkban. Az egyetemi központ sem képzett az elmúlt két évben fizika, kémia tanárokat.

Prof. dr. Gadányi Károly elnök-rektorhelyettes, NymE-SEK
"Magyarország közoktatási intézményei olyan nehéz helyzetbe fognak kerülni, hogy kevés lesz, vagy hiányozni fog a matek, fizika netán kémia tanár. Nálunk a Savaria Egyetemi Központban örvendetes, hogy megjelentek a fizika, kémia szakosok."

4-5 fő nyert felvételt ezeken a szakokon. Matematikából valamivel többen, 13-an kezdhetik meg szeptemberben Szombathelyen a tanulmányaikat - mondja a rektor. Ha ez a tendencia országos szinten is folytatódik, becslések szerint 10 év múlva nem lesz elég természettudományos szaktanár hazánkban.