Hírek

Elfogadták a város idei költségvetését

2012. február 24., 16:55

Ez volt a legfontosabb döntés a tegnapi közgyűlésen. Az ülés a vártnál rövidebb ideig tartott, elmaradtak a személyeskedő viták. A mai sajtótájékoztatókon a tisztségviselők és az ellenzéki pártok képviselői is főként a büdzsét értékelték, a többi témáról érintőlegesen szóltak.

Elfogadták a város idei költségvetését

Jobb költségvetés született, mint tavaly, ez elfogadhatóbb az LMP számára - kezdte sajtótájékoztatóját Horváth Zoltán. Az LMP képviselője ugyanakkor kritikával illette a városvezetést, amiért nem egyeztettek az ellenzékkel a büdzséről, ezért tartózkodott a szavazásnál. Tavaly csak évközbeni kiigazításokkal volt tartható a költségvetés, ez szerinte idén is így lesz. A képviselő üdvözölte, hogy teret neveznek el Tóth Gézáról. A Szabó Miklós utcai parkban, a súlyemelő lakóházánál már megkezdődtek a tereprendezési munkálatok. A színházigazgatói pályázattal kapcsolatban megjelegyezte: kívánatos lenne, ha szakmai és nem politikai döntés születne.
Puskás Tivadar polgármester kiemelte: ennek a közgyűlésnek a hangulata és az időtartama is közelít az ideálishoz, így lehet konstruktívan, valóban a város ügyeiről tárgyalni. Az ülés legnagyobb eredményének a költségvetést tartja, szerinte a koncepció takarékos, értékőrző és biztosítja a fejlődés lehetőségét. Zárt ülésen személyeskedésektől sem mentes vitát folytattak a SZOVA-ügyében, végül elfogadták a cég idei üzleti tervét. A színházigazgatói pályázatról döntő szakmai bizottságba Lazáry Viktor alpolgármestert és Czeglédy Csabát, az MSZP-SZTKE frakcióvezetőjét delegálta - tájékoztatott a polgármester.
Molnár Miklós szerint nem a közgyűlés volt igazán nehéz, hanem az azt megelőző egy-két hónap, amíg a költségvetést összeállították. Az alpolgármester azt mondta: ha sikerül a büdzsét betartani, nem nő tovább az önkormányzat adósságállománya. A SZOVÁ-val kapcsolatban kiemelte: a cég vezérigazgatója mindent igazgatósági és felügyelőbizottsági felhatalmazás mellett tett, és soha nem intézkedett saját hatáskörben.
Horváth Attila a kétségbeesés költségvetésének nevezte az idei büdzsét. Az MSZP-SZTKE képviselője helytelennek tartja, hogy bizonytalan forrásokra alapozzák a számokat. Úgy véli, ha az önhikiből remélt 880 milliós forrás nem érkezik meg, év közepére fizetésképtelenné válhat a város, mert több pénzt már nem lehet kivenni a rendszerből. A SZOVÁ-val kapcsolatban azt mondta: a Németh Gábor által indított jogi eljárás elhúzódás miatt félő, hogy eladhatatlanná válhatnak az ingatlanok.