Hírek

Életveszélyes játszószőnyeg

2011. január 17., 16:33

Vas megyében is találtak a fogyasztóvédők abból a habszivacs játszószőnyegből, amely a laboratóriumi vizsgálatok szerint halálos vegyületet, formamidot tartalmaz. A játszószőnyeg mozaikszerűen összerakható részeit a kisgyermekek szívesen rágcsálják. A játékot azonnali hatállyal kivonták az Európai Unió összes országából.

 

Életveszélyes játszószőnyeg

Egy celldömölki kereskedőnél találtak ilyen játékot a fogyasztóvédők, de a felügyelőség vezetője azt is elmondta, számtalan helyen volt forgalomba a most kivont játék. Aki ilyet vásárolt, a blokkal együtt visszaviheti a boltba, az árusító pedig köteles visszavásárolni.


Szilágyi Ildikó - felügyelőség vezető, Fogyasztóvédelmi Felügyelőség
"A termék fogyasztását megtiltjuk, ezt egy megyei forgalmazónál találtuk, megkeressük az importőrt, megtiltjuk a további forgalmazását."


A Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóság laboratóriumában bevizsgált játék a nyállal kioldódó mérgező vegyület-tartalma miatt életveszélyes, de az apró alkatrészeket is könnyen lenyelhetik a kicsik.

„Játék még nem akadt senkinek a torkán, szerencsére ilyen még nem fordult elő" - Az egyesített bölcsődei intézményvezető azt mondja, csak nagyforgalmazóktól vásárolnak és kis alkatrészeket tartalmazó játékokat amúgy sem adnak a bölcsiseknek. Amit ők használnak, az nem a most betiltott termék.

Sebestyén Bianka - vezető, Egyesített Bölcsődei Intézmények
"Ez a puzzles darab nem is 3 éveseknek való. Nem használunk ilyet csak egybeöntött darabot, ezen mondókázni, gurulni szoktunk egy-egy játékhelyzetben."

A játék interneten történő forgalmazása is tilos, mégis találtunk ilyet több hirdetési oldalon is. A további árusításért milliós nagyságrendű büntetés is járhat.