Hírek

Életünk Weöres-száma

2013. szeptember 27., 15:49

A Weöres Sándor emlékévben a Vas megyében született költő tiszteletére jelent meg az Életünk legújabb száma. Az antológia jellegű kiadványban drámák, versek, tanulmányok, visszaemlékezések olvashatók vasi és megyehatáron túli szerzőktől.

Életünk Weöres-száma

Weöres Sándor neve, szelleme és életműve ihlette az Életünk legújabb számának szerzőit. A több mint 300 oldalas különszám azoknak a korábbi kiadványoknak a sorába illeszkedik, amelyek egy-egy fontossá vált témát vagy szerzőt állítottak a középpontba. A jubileumi kiadvány gerincét a színház Weöres Sándor emlékére kiírt drámapályázatának három legszínvonalasabb alkotása adja, amelyeket teljes terjedelmükben közöl az Életünk.

Alexa Károly - főszerkesztő, Életünk
Ezekhez rakódtak hozzá, kérezkedtek be költők, egyéb szövegek, a zöm azért nagyjából a Vas megyéhez kötődik, tehát a Vas megyei színházi szereplése a Weöres életműnek, azon kívül egy csomó olyan szerző szerepel itt, aki szinte megihletődött Weöres Sándor nevétől, meg e jelenlététől meg a szellemétől.

A folyóirat írásai között a csöngei Weöres-kultusz születéséről, Weöres és Gazdag Erzsi barátságáról, valamint a Fűzfa Balázs által a 12 legszebb magyar vers közé sorolt Valse Triste-ről találhatók olvasmányok. A nem szokványos összeállítás bemutatója jótékonysági alkalom is volt egyben: a költőről elnevezett asztaltársaság ugyanis a színházzal közösen gyűjtést kezdett a közelmúltban tönkretett csöngei Weöres-szobor újraöntésére.

Fűzfa Balázs - irodalomtörténész
Megpróbáljuk elérni a lehetetlent, ami persze lehetséges szerintünk, ahogy W.S. költészetében is éppen ezt tanulhatjuk meg, miképpen kell az egekbe kapaszkodni, úgyhogy percek alatt össze fogjuk gyűjteni a hiányzó összeget, a művész a saját művészi munkáját vállalta, hogy ingyen készíti el, abban reménykedünk, hogy még ebben az évben fölavathatjuk a régi-új segesdi Weöres-szobrot Csöngén. 

Az Életünk jubileumi számának illusztrációit fiatal alkotóknak a Berzsenyi Könyvtár pályázatára érkezett képeiből válogatták a szerkesztők.