MNB
MNB - 2

Hírek

Életmentés a Csó-tóban

2011. január 06., 16:40
Néhány perc alatt is a kritikus szint alá csökkenhet a testhőmérséklete annak, aki alatt beszakad a jég, és a vízbe esik. Az elmúlt hetek fagyos időjárása miatt befagytak a környék tavai, és sokan merészkednek a jégre a tiltás ellenére is.
Életmentés a Csó-tóban

A Csónakázó tavon a szombathelyi tűzoltók, a Savaria Dive Búvárklub tagjai és a mentők is azt gyakorolták, miként tudják gyorsan és hatékonyan kimenteni a bajbajutottakat.

A Csónakázó tó jege most 10 cm-es, de nem mindenhol ilyen vastag. Ezúttal azonban nem a véletlen műve, hogy elmerült valaki a jeges vízben. A tűzoltók egy felfújtható mentőstégen siettek a  - forgatókönyv szerint - bajba jutott ember segítségére. Kihúzták a búvárt a tóból.

Krizmanics Ferenc - parancsnok, Szombathely Város Tűzoltósága
"Fel akarunk készülni az ilyen helyzetekre, ezért szerveztük a gyakorlatot."

A búvárt speciális védőfelszerelése megóvta a gyors kihűléstől.


Sütő Zsolt -búvár, Savaria Dive Búvárklub
"Hideg. De nem volt veszélyes. A mostani modern technikának köszönhetően nagyon jól be lehet gyakorolni ezt. Nem megy be a ruha alá a víz, úgyhogy tökéletes így."

A búvár azt mutatta, hogy csak egy lépés, és máris megvan a baj. A készenlétben álló tűzoltók őt is hamar kihúzták vízből. A mentők pedig ugyanúgy látták el, mintha valóban bajba jutott volna.

Dr. Lórántfy Mária - mb. regionális orvosigazgató, OMSZ
"Egyrészt, mikor jeges vízbe esik valaki, pláne, ha jég alá kerül, akkor sérüléseket szenvedhet, másrészt kihűl, tehát a maghőmérséklete a kritikus érték alá csökken."

A jeges vízben 10-15 perc alatt ki lehet hűlni. Ha pedig 28 fok alá csökken a testhőmérséklet, kevés az esély az életbenmaradásra. A mentők a gyakorlat szereplőinek kihűlését pléddel és meleg infúzióval enyhítették. A tűzoltók pedig már a következő merüléshez készítik elő a terepet.


Léket vágtak a jégre, ezen keresztül húzták ki a harmadik búvárt. Több métert úszott a jég alatt. Őt is ellátták a mentők. A szombathelyi tűzoltókat évek óta nem riasztották ilyen esethez, a mentőktől viszont úgy tudjuk, ha nem is gyakran, de minden télen előfordul, hogy jeges vízbe esett embernek kell segítséget nyújtaniuk.