Hírek

Elérhető az influenza elleni oltás, de egyelőre nem sokan élnek vele

2012. november 20., 19:19

Minden háziorvosi rendelőbe és a patikákba is megérkeztek az influenza elleni védőoltások, de eddig még kevesen kérték a vakcinát. Az oltást ezekben a hetekben érdemes beadatni, így megelőzhető a magas lázzal és izomfájdalommal járó betegség, amelynek komoly szövődményei is lehetnek. A veszélyeztetett csoportok az idén is ingyen kapják az oltóanyagot.

Elérhető az influenza elleni oltás, de egyelőre nem sokan élnek vele

Napról napra többen fordulnak háziorvosukhoz, hogy influenza elleni oltást kérjenek.

Simonics Ferenc
Az ember, amikor már korosodik, jobban odafigyel magára. Mert eddig, amíg fiatal voltam, nem nagyon törődtem ilyennel, és úgy gondoltam, én úgysem kaphatom el az influenzát, de most, hogy idősebb vagyok, jobban oda kell figyelni.

A Losonc utcai rendelőben egy szezonban általában 300-an kérik az ingyenes védoltást,  főleg az  idősebbek.

dr. Morvay Adrienne háziorvos
Kérik az oltást, én szeretem, ha védve vannak az emberek,és az influenza, tekintve, hogy definiált betegség, ami nem a nátháról, megfázásról, köhögésről szól, hanem ez egy nagyon magas lázzal, toxikus állapottal,izomizületi fájfalommal, tehát egy nagyon elesett állapottal járó betegség, ezért én tulajdonképpen szinte ajánlani is szoktam.

Minden háziorvosi rendelőbe megérkeztek az oltóanyagok. A tapasztalat szerint a megyében 34 ezer adagra van szükség ilyentájt, ennek felét Szombathelyen használják fel. A 65 év felettieknek nem kell fizetniük a vakcináért, ahogy azoknak sem, akik krónikus szív- és érrendszeri, légzőszervi vagy anyagcsere-betegségben szenvednek, beleértve a cukorbetegeket is. Néhány éve a gyermeket váró kismamáknak is ingyen biztosítja az oltóanyagot az ÁNTSZ. Az oltással megelőzhetők a súlyos tünetek és a komoly szövődmények.

Stánitz Éva megyei tiszti főorvos
Az oltás, mivel minden évben változik, egy szezonra elegendő védettséget ad, az influenza valódi téli megbetegedés, az elmúlt években janur volt az a hónap, amikor a nem erős járvány, de minden évben meglévő járvány csúcspontja volt, tehát teljesen időben van az oltás.

Az oltás hatására 10 nap alatt kialakul a védettség. Ha valaki most még nem készíti fel a szervezetét, később, egy esetleges járvány idején is érdemes még injekciót kérnie. Így enyhébbek lesznek a betegség tünetei és a szövődmények is kivédhetők.

Az oltást azok is kérhetik, akik nem tartoznak a veszélyeztetett csoportokba. A patikákban három féle készítmény közül választhatnak, 2 ezer forint körüli áron. A szakemberek azt tanácsolják, aki nem oltatja be magát és megbetegszik, a lázas napokat mindenképpen töltse otthon és ne menjen közösségbe.