Hírek

Elbocsátások a RAIL Cargo Hungária Zrt.-nél

2010. október 26., 15:55
Közel ötszáz dolgozóját bocsáthatja el a közeljövőben a RAIL Cargo Hungária Zrt. A vasúti teherszállítással foglalkozó osztrák tulajdonú vállalat jelenleg háromezer dolgozót foglalkoztat.
Elbocsátások a RAIL Cargo Hungária Zrt.-nél

Szerelvényt állít össze a mozdony a szombathelyi teherpályaudvaron. A megrendelés azonban kevés, a cég ezért jelentette be október közepén, hogy megválik 460 dolgozójától. A Rail Cargonak Szombathelyen, Szegeden, Záhonyban és Miskolcon van magyarországi központja , a szombathelyihez tartozik szinte az egész dunántúli teherfuvarozási rendszer. A hírek szerint itt 16%-os leépítésre számíthatnak a dolgozók. 872 fő dolgozik itt, ebből 140 lenne, akit az elbocsátás érintene. A vasúti dolgozók szabad szakszervezetének helyi vezetője azt mondja, a cég vezetői hajthatatlanok, mindenképpen végrehajtják az elbocsátásokat. Az intézkedés elsősorban a szellemi dolgozókat érinti, bár részleteket még nem tudnak. A vasutas szakszervezet vezetői már munkabeszüntetést is kilátásba helyeztek.

Fábián Kálmán - területi vezető, VDSZSZ
"Ez egy kicsit még odébb van. Attól függ, a tárgyalások hogy végződnek, ha nem lesz érdemi megállapodás, akkor valószínű a sztrájk is felmerülhet."

Az egyeztetések a területi központok vezetőivel novemberben kezdődnek, részleteket addig nem lehet tudni. A Rail cargo vezetői nem nyilatkoztak. Híradónkhoz eljuttatott közleményben azt írják, a folyamatosan csökkenő megrendelések miatt nem tudják fenntartani a háromezres dolgozói létszámot. A szakszervezetektől  együttműködést várnak el, szerintük a sztrájk súlyosan veszélyeztetné az egész ágazat működőképességét.