Hírek

Eladók végzettség nélkül

2010. június 29., 07:27
Szakirányú végzettség nélkül is lehet eladó bárki egy májusban életbe lépett rendelet szerint. Az érdekképviseletek vezetői azt mondják, a multicégek foglalkoztatási módszereit szentesíti a rendelet, a kamarák az amúgy is gyengélkedő szakképzés semmibevételének nevezik az intézkedést, míg a kereskedők azt mondják, valamelyest könnyítést jelent számukra.
Eladók végzettség nélkül

Katalin 30 éve eladó. Érettségi mellett szerezte a kereskedelmi végzettségét. Szerinte a jó színvonalú munkavégzéshez ezen a területen a képzettség is szükséges.

Fejesné Kajcsos Katalin - eladó, Sikoly női divat
"Nem tartom helyesnek, hogy  az utcáról bejőve bárki elláthatja ezt a feladatot. Ez is egy szakma. Számít a hozzáállás, a vevőkhöz való viszonyulás, áruismeret."

Egy a szakképzést és foglalkoztatást is érintő konferencián a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási vezetője a képzés szempontjából aggályosnak nevezte az intézkedést.

Dr. Szilágyi János - képzési igazgató, MKIK
"A vevők elégedettségét nézzük, akkor szakemberekre lenne szükség, ezeket a szakembereket az iskolák képezik, tehát akkor nincs szükség a képzettségükre."

Az intézkedés 30 ezer kiskereskedelmi alkalmazottat érint. Ők eddig a minimálbérnél magasabb szakmai minimálbérért dolgoztak. Ha helyettük munkaadójuk végzettség nélkül vesz fel valakit, 16 ezer forintot spórol meg havonta. A kereskedelmi kamara Vas megyei vezetője szerint a szakképzettség elleni támadásnak tekinthető a rendelet.

Kovács Vince - elnök, VMKIK
"Az nem lenne a szerencsés, ha mindenki mindent csinálhatna, mert a magyar gazdaság nem a "Mekkmesterek" színtere kellene, hogy legyen."

A bolttulajdonosok nem tiltakoznak a módosított jogszabály ellen. Igaz, kameránk elé nem álltak, de elmondták: a havi 16 ezer forintos bérmegtakarítás  is számít, a szakmai képzettségnél pedig fontosabbnak tartják a becsületességet, az eladók megjelenését és modorát. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szervezete viszont a kamara álláspontján van, és az új kormánytól a májustól érvényben lévő rendelet megváltoztatását kérte.