MNB - 2
MNB

Hírek

Egyre több üresen álló ipari ingatlan

2012. május 17., 16:50

 Az ingatlanok közül az ipari létesítményeket a legnehezebb értékesíteni, de mostanában szinte minden nagyobb épületre nehéz vevőt találni. Pedig az önkormányzat is több épületen túladna már:  kollégium, iskola, hivatal is szerepel az eladásra szánt vagyonelemek listán.

Egyre több üresen álló ipari ingatlan

Egykori raktár, autószalon és üzemcsarnok áll üresen ezen a területen. A 6500 négyzetméteres épületegyüttesben néhány éve még csaknem 500-an dolgoztak. Az LCD-televíziókat gyártó kínai cég két és fél éve zárta be az üzemet, azóta áll kihasználatlanul. Az ehhez hasonló ipari ingatlanok száma ugrásszerűen megnőtt az utóbbi időben.  

Heckenast István ügyvezető, Heckenast Ingatlan Kft.
A gazdasági válság érinti ezt az egész szegmenst, mert a bankihitelezés az itt is dominált, és mivel nagyon sok hitel állt a tulajdonosok rendelkezésére, ezért amikor a hitelbedőlések elkezdődtek, nagyon sok ingatlan visszakerült a bankokhoz, és ezek is az eladható ingatlanok számát növelik.

Az évek óta üresen álló ipari és kereskedelmi ingatlanok ára fokozatosan csökken. Ma már átlagosan 20 százalékkal olcsóbban meg lehetne vásárolni őket, mint egy-két évvel ezelőtt, de előfordul, hogy a bérleti díj csak a fele az eredetinek. Mégis kevés az érdeklődő, a befektetők egyelőre kivárnak. Több önkormányzati tulajdonban álló épület is vevőre vár. Évek óta üres például a Petőfi Sándor utcában az egykori kollégium és a közelében lévő hivatali épület. A város ingatlaneladásból az idén 300 millió forintos bevételre számít.

Molnár Miklós alpolgármester, Szombathely
Mindösszesen 100 millió, ami ebből elkölthető egy februári határozat szerint, ez a nagyságrend ez be is fog folyni, természetesen ennél a jelenlegi tőke- és hiteltörlesztési kötelezettség miatt jóval nagyobb összegre lenne szükség, de nyilvánvalóan a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben ha az önkormányzat rákényszerül ingatlaneladásra, ez rendkívüli nehézségekbe ütközik, és nem is biztos, hogy gazdaságos.

Egészségházat, bérlakásokat vagy irodákat képzeltek el az érdeklődők az SZTK épületében, amelyet a megyei önkormányzat próbált meg értékesíteni. Időközben az ingatlan állami tulajdonba került, az adásvétel emiatt hiúsult meg a közelmúltban.