Hírek

Egyelőre egy influenzás beteg sem jelentkezett a szombathelyi háziorvosoknál

2011. október 19., 23:01

Október 5. óta működik a megyében influenzafigyelő szolgálat, de még nem volt példa megbetegedésre. A legtöbben egyelőre megfázással vagy egyéb hurutos betegségekkel keresik fel a háziorvosukat. A szakemberek idén a tavalyihoz hasonló, közepes intenzitású járványra számítanak.

Egyelőre egy influenzás beteg sem jelentkezett a szombathelyi háziorvosoknál

Bár az influenza elleni védőoltás nem tartozik a kötelező oltások közé, mégis szinte minden korosztálynak ajánlják a szakemberek. Különösen fontos azoknál, akik egészségügyben, vagy olyan munkahelyen dolgoznak, ahol sok emberrel találkoznak. Közösségben ugyanis könnyebben terjed a vírus. Legutóbbi Medicina című műsorunkban Schneider Ferenc a kórház infektológia osztályának főorvosa, hívta fel a figyelmet a védőoltás fontosságára. Elmondta: a tavalyihoz hasonlóan idén is lesz kijelölt oltópont a városban.

Dr. Schneider Ferenc osztályvezető főorvos, Infektológia
"Azok számára létesül, akik ún. menedzser típusúak, tehát nincs nagyon idejük arra, hogy elmenjenek a háziorvoshoz, receptet irassanak és beadassák. Hanem felkeresve az oltópontot a nyitvatartási időben, ott megvásárolja a helyszínen, kifizeti az oltóanyagot és beadják."

Ezúttal a MÁV rendelőben kap helyet az oltópont, amely október 24-től várja az érdeklődőket hétfőtől szerdáig 12-18 óra között, csütörtök-pénteken pedig 8 és 12 óra között. Az ingyenes oltásra jogosultak köre nem változott, hamarosan ők is igényelhetik a vakcinát.

Dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos, VMK Népegészségügyi Szerve
"Vas megyében a holnapi nap fog kiszállításra kerülni az előző éveknek megfelelő számú 33 ezer oltóanyag, és a kiosztása, vagy a területre kiszállítása is megkezdődik holnap."

Így várhatóan jövő héten a háziorvosoknál is elérhető lesz az oltóanyag. A megyei tisztifőorvos csütörtökön 18 órától a Szombathelyi Szív a Szívért Egyesület rendezvényén az influenza elleni védőoltás szerepéről tart előadást az MMIK-ban.