Hírek

Ebben az évben lett 45 éves a Szombathelyi Vérellátó Állomás

2013. április 17., 18:20

A központ működését nem csak a szakemberek, az itt élők is segítik, hiszen a városban az országos átlagot jóval meghaladja a véradásra jelentkezők száma.

Ebben az évben lett 45 éves a Szombathelyi Vérellátó Állomás

A kisdiákok valahogy így képzelik el a vérellátóban dolgozó szakemberek munkáját. Ám az - a vérvételnél jóval összetettebb.A központban számos vizsgálatot végeznek emellett, itt a vércsoportszerológiai laborban is.

Faller Anikó, laborvezető
Itt végezzük a járó és fekvőbetegek vércsoportmeghatározását,ellenanyagszűrését valamint immunhematolgiai terhesgondozást is végzünk,ezen kívül vérválasztást.

Ezek a vizsgálatok, illetve az,hogy a páciensek milyen vért kapnak, valóban létfontosságúak. Ahogyan az is, hogy mindig elegendő vér álljon a rászorulók rendelkezésére.

Jáger Rita,vezető főorvos
Vas megyében a lakosság 4-5%-a sőt annál is többen véradók.Ez egy csodálatos szám, ami jóval az országos átalg felett van.Ezúton is szeretném megköszönni hogy ilyen sokan segítik a munkánkat és részt vesznek ebbe a mozgalomba.

A vérellátó központ 1968-ban jött létre. Az intézmény,amelyet létrehívója, Szombathely egyik legismertebb gyógyítója, István Lajos professzor haláláig főművének tekintett ebben az évben ünnepli 45 születésnapját.