Hírek

Dömping az autósiskolákban

2010. július 21., 07:58
Többen jelentkeznek nyáron autósiskolába, hogy megszerezzék a jogosítványt személygépkocsira vagy motorra. A diákoknak ilyenkor van idejük tanfolyamra járni, és sokan ki is használják a vakáció nyújtotta lehetőséget, így ősszel már zsebükben lehet a vezetői engedély.
Dömping az autósiskolákban

Délelőtti KRESZ-tanfolyam az egyik szombathelyi autósiskolában. Tesztet töltenek a jelentkezők, a számítógépen pedig éppen egy forgalmi helyzetet értelmeznek.

Kinga jövő héten vizsgázik KRESZ-ből. Most fejezte be a gimnáziumot, ősszel egyetemre megy. A nyári szabadidőt arra használja, hogy jogosítványt szerezzen.

Kajcsos Kinga
"Iskolaidőben semmiképp nem akartam. Most érettségiztem a Nagy Lajosban, és azt gondoltam, ez a nyár elég gondtalan lesz, és lesz idő a jogosítványra."

Sokan gondolkodnak így. Ebben az autósiskolában nyaranta telt ház van. 10-15 fős tanfolyamokat indítanak, és mindig hamar összejön a kellő létszám. A jelentkezők között a 17-18 éves diákok vannak a legtöbben.

Az autósiskola vezetője azt mondja, ilyenkor jönnek legtöbben, de tanulás szempontjából a nyár nem a legszerencsésebb időszak.

Toldi László - iskolavezető
"Aki télen tanul, és van alkalma rá, hogy havas úton is kipróbálja magát, az több tudást tud szerezni. Nyáron próbáljuk ezt kompenzálni, akár vizes füvön imitálni a csúszós utat."

A jelentkezőknek 28 óra elméletet, 9 óra rutint és 21 óra forgalmi vezetést kell teljesíteniük. Az oktató szerint ennyi idő alatt nehéz megtanulni az alapokat, sokan vesznek plusz órákat.

Attól függően, hogy a tanulónak hányszor kell vizsgát ismételnie, most 120 és 150 ezer forint közötti összegbe kerül egy jogosítvány. Sok diák nyári munkával keresi meg a rá valót. A tanulók 90 százaléka B kategóriás jogosítványt szeretne, de egyre többen jelentkeznek motorra is is. Sokan már télen elkezdik az elméletet, hogy nyáron már robogóra pattanhassanak.

Folyamatosan lehet vizsgázni, az útvonalak azonban az úfelújítási munkák miatt módosulhatnak, most éppen a Március 15. teret kell elkerülniük a tanulóknak.