Hírek

Dinamikusan fejlődő labordiagnosztika

2011. augusztus 25., 15:56
Szakemberek szerint a jövőben a betegágyak melletti diagnosztikában várható nagy fejlődés. Ez azt jelenti, hogy pár perc alatt tudnak majd leleteket kiállítani, amivel hamarabb megkezdhetők a kezelések, rövidül a gyógyulási idő is. Többek között erről is szó esik a Magyar Orvosi Laboratóriumi Szakdolgozók Egyesületének büki nagygyűlésén. 
Dinamikusan fejlődő labordiagnosztika
A laboratóriumi diagnosztika ma az orvostudomány egyik leggyorsabban fejlődő ágazata. Lehetővé válik, hogy az eddigieknél is több és pontosabb információkat kapjanak az orvosok a betegekről, betegségekről, ami gyorsabb és hatékonyabb kezelést eredményez.

Prof. dr. Kovács L. Gábor - akadémikus
Ez pontosabb mérés olyan ütemű fejlődés, ami elképesztő. 10 évenként 1000szer kisebb mennyisélget tudunk mérni. amikor a szakmát kezdtem, akkor 1 milliószor nagyobb mennyiség kellett a mérésekhez. egy csepp vérből sok információt megtudunk adni.


A jövőben, többek között, a nanotechnológia szerepe, jelentőssége nő majd a laboratóiumi diagnosztikában, előrelépés várható a gének és a betegségek közötti kapcsolat feltárásban, és többek között a magzatdiagnosztikában is, hangzott el a büki konferencián. Három nap alatt 38 előadást hallgathatnak meg az érdeklődők.

Vörös Gáborné - elnök, MOLSZE
A mi szakmánk nem éppen vonzó. különösen a bérezés és az ügyeleti rendszer miatt. De én úgy érzem, hogy ezt a benne dolgozók szakma iránti szeretete és tenniakarása tartja fenn. Úgy érzem, hogy van kormányzati szándék, ami ezt a váslágban lévő ágazatot újrafogja éleszteni.


Szakemberek szerint hazánkban rossz a laborok finanszírozása. Míg a kutatásban van elég pénz, addig a napi gyakorlatra kevesebb jut. Ez nem éri el az osztrák laboratoriumi finanszírozás 10%-át sem.