Hírek

Csúsznak a tavaszi munkák

2010. április 06., 21:00
A böjti szelek és a napokban lehullott csapadék mennyisége miatt a napokban nem találkoztunk mezőgazdasági gépekkel a földeken. Az eső viszont kedvezett a vetéseknek és a kiszórt műtrágya felszívódásának is. Így a gazdák most már a felmelegedésre várnak, amely látványos fejlődésnek indíthatja a gabonatáblákat.
Csúsznak a tavaszi munkák

A talaj nedvessége miatt egyelőre gépekkel nem lehet rámenni a földekre, pedig a csapadék hatására nem csak a haszonnövények indultak növekedésnek, hanem megjelentek a gyomnövények is. Így ha eláll a szél, azonnal megkezdődhetnek a növényvédelmi munkálatok is.

Az ősszel kellő időben elvetett magok meg tudtak erősödni és szerencsére a nagyobb fagyok idején a pár centiméteres hótakaró is kellő védelmet biztosított a hajtásoknak. Így a szakigazgatási hivatal felmérése alapján az őszi vetések 60%-a kiváló, 30%-a pedig közepes minősítést kapott.

A cukorrépa vetésterülete a korábbi több ezer hektárról 60-70 hektárra csökkent Vas megyében. Idén a gazdák főleg olajos növényeket, napraforgót vetnek. A tőzsdei előrejelzések 2010-ben sem ígérnek magas felvásárlási árakat a termelőknek, ennek ellenére a gazdák abban bíznak, hogy jó minőségű terményekkel sikerül valamit javítani helyzetükön.