Hírek

Csökkent az olvasási kedv

2010. december 16., 16:54
Keveset olvasnak a magyarok, a tévé és az internet minden kulturális kikapcsolódási formát kiszorított - ez derült ki egy nemrég készült felmérésből. A megkérdezettek fele az elmúlt egy évben egyáltalán nem olvasott könyvet.
Csökkent az olvasási kedv

Szakemberek szerint az iskolában kellene a gyerekeket rászoktatni az olvasásra, de a diákok inkább csak az új bestsellereket keresik. Mindezek ellenére karácsonykor még mindig sokan adnak könyvet ajándékba.

Irodalomóra a Kereskedelmi Szakképző Iskolában. Homéroszról tanulnak a diákok. A fiatalok kérdésünkre azt mondják: szívesen olvasnak szabadidejükben, de nem elsősorban a kötelezőket.

Oszkó Tímea
"Mivel kollégista vagyok ezért annyira nem tudok tévézni, internetezni. Ezért sokat szoktam olvasni. Most az utóbbi időben rengeteget olvastam. Kötelezőket nem igazán, inkább a mostani könyveket."

Darnai Diána
"A kötelező olvasmányok háttérbe szorulnak és nálam is inkább az újabb kiadású könyvek, a vámpíros, Twiglight-sorozat. Az osztályban nálunk is nagyon sokan, még óra alatt is azokat olvasgatják."


A szakemberek szerint a személyiség formálásában is nagy szerepe van az olvasásnak. Erdélyi Mihályné 25 éve tanít a Kereskedelmiben. Azt mondja: kollégiával folyamatosan próbálkoznak új módszerekkel, hogy megszerettessék az olvasást.  Ám tudják, hogy a diákoknak kevés az idejük.

Erdélyi Mihályné - magyar-könyvtár szakos tanár, Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola
"Az érdeklődő diákok körében a különböző magánórák és az alaposabb felkészülés sok időt vesz igénybe és kevesebb jut olvasásra. És sokat ülnek a számítógép előtt. Saját bevallásuk szerint is."


Egy nemrég készült felmérésből kiderült: a megkérdezettek fele 2010-ben egyetlen könyvet sem olvasott. Kevesen vannak, akik havonta több kötettel is megbírkóznak. Továbbra is az Egri Csillagokat olvassák a legtöbben, és népszerűek Jókai művei is. 

Fűzfa Balázs egyike azoknak, akik hazánkban az irodalomtanítás megújítására törekednek. Több tankönyvet is írt már. Azt mondja: el kell érni, hogy az olvasás örömforrás legyen a diákoknak.

Dr. Fűzfa Balázs, irodalomtörténész
"Szakítani kell a kizárólagos irodalomtörténetre alapozó tanítással és a gyerekeket többet kell vini moziba, színházba, irodalmi emlékhelyekbe, koszorúzni, beszédeket mondatni velük."


2008 tavaszán, Pilinszky János: Apokrif című versét 1300 szombathelyi diák adta elő a Sportházban Jordán Tamás vezetésével. Szakemberek szerint az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezésekkel  lehet közelebb vinni az irodalmi műveket a fiatalokhoz.