Hírek

Csökkenő tyúkállomány, dráguló tojás

2011. március 02., 14:15

50 ezerrel csökkent a tyúkállomány Vas megyében, amióta az unió előírta, milyen feltételekkel lehet tojótyúkokat tartani. Ennek ellenére a termelők szerint egyelőre nem várható drasztikus tojásdrágulás.

Csökkenő tyúkállomány, dráguló tojás

Már csak azért sem, mert a külföldről érkező olcsóbb tojással nem tudnák felvenni a versenyt. A megyei tojástermelők kb. fele már átállt az unió által előírt tartásra.

A szombathelyi piacon jelenleg 20 és 35 forint között lehet tojást vásárolni, mérettől fügően. Az árusok már jó ideje nem változtattak az áraikon. Még azok sem, akik már az új tartási módszerek valameliykét alkalmazzák.

Németh Szabolcs - Nemesbőd
"Nálunk már az uniónak megfelelően vannak tartva a tyúkok, tehát mélyalmosan, nem ketrecben. Ez a legjobb tartási mód, ezt engedélyezték eddig is, meg ezután is engedélyezni fogják."


Az unió már 2003-ban előírta, hogy a tojótyúkokat tilos a régi típusú, kisméretű, tojófészek nélküli ketrecben tartani. Az átállásra 2012. január elsejéig adtak türelmi időt. Nemsokára tehát már csak a szabadban, feljavított ketrecben, vagy alternatív módon  tarthatók az állatok - mondja az állategészségügyi igazgatóság vezetője.

Horváthné dr. Sélley Erzsébet igazgató, VMK Állategészségügyi Igazgatósága
"A megyében 29 nyilvántartott tojótyúk tartó telepünk van, ahol kb. 200 egy-kétezer tyúk tartható folyamatosan, és ebből 16 gazdaság jelenleg ezt a fel nem javított ketrecet használja."


Ezekben a gazdaságokban a megye tyúkállományának csak a tizede él. A nagyobbak már átálltak a feljavított ketreces rendszerre, de a többieknél is felmérték már, hogy mi a szándékuk.

Ezen a telepen, Meggyeskovácsiban már 2009-ben befejeződtek a fejlesztések. A régi ketreceket felváltották az újak, így egy tyúkra most már 750 négyzetcentiméternyi hely jut. Az új helyek komfortosabbak is.Emellett külön fészkelőhelyük van, és higiénikusabbak is az új ketrecek. Félmilliárd forintba került a fejlesztés, ami után 15 ezerrel tyúkkal kevesebbet tudnak csak tartani. Ez jelentősen visszaveti a termelést.

Dr. Erőss Jenő - ügyvezető igazgató, Rábamenti Agrár Kft
"Akik ezt nem tették meg, azzal szemben végülis lépéshátrányba kerültünk. Főleg egy olyan gazdasági helyzetben, amikor már lassan egy éve ráfizetéssel termeljük a tojást, mert ilyen piaci helyzet alakult ki."


Egy tojásért átlagban ők 14 forint 45 fillér kapnak, az önköltség a szabályok betartásával viszont 18 forint - mondja a termelő.Külföldről egyébként még ennél is olcsóbban 8-10 forintért juthatnak tojáshoz a kereskedők.