Hírek

Csökkenő táppénz

2011. március 21., 13:08

Május 1-től csökkenti az Országgyűlés a táppénz összegének maximumát. Egy nap legfeljebb 5240 forint, egy hónapban maximum 156 ezer forint lehet a táppénz összege.
Csökkenő táppénz

A kormány azért döntött a csökkentés mellett, mert szeretné elérni, hogy kevesebben vegyék indokolatlanul igénybe az ellátást. Veszélyeztetett terhesség esetén a munkavállalónak már a keresőképtelenség első napjától táppénz jár, nem pedig a munkáltató által finanszírozott betegszabadság. Így viszont nem a jövedelem 70, hanem 60%-át kapják. A táppénzt azonban csak SZJA terheli, nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot az igénybevevőnek nem kell fizetni.

 


A Szűrcsapó utcai rendelőben sok beteg vár vizsgálatra. Sokan már hallottak a változásokról.


Tarnai Vera
"Ez bruttó vagy nettó? Mertha bruttó, akkor ez elég próblémás. Ma Magyarországon egy átlagember, bruttó 150 ezer forintból, ha családos, lakáshitele van, autóhitele van, ebből nem lehet a rezsit és a hitelt is egyszerre fizetni. Ez egy kicsit kevés és nem mindenki azért megy táppénzre mert táppénzt szeretne csalni, hanem mert beteg."


Szabó Zsolt
"Aki keveset keres az nem is megy el táppénzre, mert félti a munkahelyét. Az megy gyógyszertárba, vesz gyógyszert, próbál meggyógyulni saját magától."

Szakemberek szerint a változások a magasabb jövedelműeknek kifizetett táppénz összegét befolyásolják. Azokét, akik kb. bruttó 300 ezer forint körül keresnek. Az alacsonyabb jövedelműeket ez a rendelekezés nem érinti. Zsebe Judit elmondta: a táppénzre vonatkozó korábban bevezett szigorításoknak már érezhető a hatása.

Zsebe Judit, mb. vezető - VMK Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve
"2011 január-február hónapban 3339 táppénzes esetet tartunk nyilván. Ez az előző év hasonló időszakához viszonyítva 10%-os csökkenés."


Csökkent a táppénzen töltött idő is. Míg 2009-ben átlagosan 36 napot töltöttek a munkavállalók betegszabadságon, addig tavaly már csak 3 napot. A táppénzszabályok módosításával a kormány szerint mintegy 5 milliárd forint megtakarítás érhető el.