MNB - 2
MNB

Hírek

Csaknem 15 ezer diák kezdte el az új tanévet a szombathelyi általános- és középiskolákban

2012. szeptember 03., 17:23

A városi tanévnyitó ünnepséget vasárnap a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakközépiskolában tartották, ahol  egyebek mellett elhangzott: az idei évtől több változás is életbe lép a közoktatásban. Az ünnepségen - hagyományosa - a több évtizede diplomát szerzett pedagógusokat is köszöntötték.

Csaknem 15 ezer diák kezdte el az új tanévet a szombathelyi általános- és középiskolákban

A város vezetői mellett az iskolaigazgatók és a több évtizede diplomát szerzett pedagógusok is meghívást kaptak a városi ünnepségre, amelyen az új tanévet a polgármester nyitotta meg. Beszédében arra utalt: a tanévkezdés mindig várakozásokkal teli időszak. 

dr. Puskás Tivadar polgármester
A várható feladatok újdonsága, összességében az új rendszerhez való alkalmazkodás, értékteremtő tevékenység, a munka öröme hatott át benünket. Mert igen, a tanulás munka, a legnehezebb munkák egyike.

A polgármester az új tanév változásaival kapcsolatban kiemelte: 2013. januárjától az állam feladata a pedagógusok anyagi elismerése, de munkájukat a város is segíteni fogja. Anyagi lehetőségeikhez mérten pedig az iskolafelújítások is folytatódnak majd.  

A tanévnyitónak otthont adó Kereskedelmi és Vendéglátói Szakközépiskola 91. tanévét kezdi az idén, 200 új tanulóval. Az intézményben eddig érettségizettek és szakmát szerzettek száma a 10 ezret is meghaladja.

Futó István igazgató, Kereskedeli és Vendéglátói Szakközépiskola
Az építőkövekből a két legfontosabbat emelném ki, ami vonzóvá teszi iskolánkat, a szülők és a diákok számára. Az egyik az idegen nyelvű képzés magas színvonala, a másik a gyakorlatorientált szakmai képzés.

Ebben az évben először adták át az iskola egykori diákja, a 2008-ban érettségizett, majd nem sokkal később elhunyt Sebestyén Katalin emlékére alapított díjat. A család által felajánlott 50 ezer forintot az iskola 10. osztályos diákja kapta. Pedagógus Szolgálati Éremmel köszöntötték a tavaly nyugdíjba ment tanárokat, azok pedig, akik 50, 60 vagy 65 évvel ezelőtt szerezték pedagógus oklevelüket, arany-, gyémánt- vagy vasdiplomát kaptak. Prisztavok Jánosné 37 évig tanított, ebből három évtizedet egykori iskolájában, a Paragváriban.  

Prisztavok Jánosné Vörös Mária
Annyi kedves tanítványomat indítottuk be, német tagozatú iskola lett, a megye első német tgozatos iskolája, és ennek alapító tagja is voltam.

Szombathelyen az idén 6200 általános iskolás és 8700 középiskolás kezdte meg a tanévet.