Hírek

Coli baktérium

2011. május 31., 11:03
Híradónk információja szerint Szombathelyen két áruházláncnál találtak Spanyolországból származó uborkát, de egyik sem azoktól a termelőktől származik, amelyeknél megállapították a rendkívül agresszív coli baktérium jelenlétét.
Coli baktérium

Németországban pár nap alatt több mint 1200-an betegedtek meg a Coli baktérium egyik törzsétől, tucatnyian meghaltak, a Hamburg környéki intenzív osztályok pedig megteltek. Már öt európai országban, köztük Ausztriában is megjelent a betegség.


Dr. Schneider Ferenc - osztályvezető főorvos, Markusovszky Kórház
"A coli normális viszonyok között emberről emberre nem terjed, de megvan a lehetősége, ha valaki szennyezett kézzel élelmiszerhez nyúl, akkor fertőz. Ezt alapvető kézhigiénével meg lehet előzni."
 
A Markusovszky Kórház fertőző osztályának főorvosa szerint a baktérium nem ismeretlen, de eddig főként a kisgyermekek betegsége volt. Most viszont jobbára nők fertőződtek meg tőle Németországban. Országosan a kormányhivatal népegészségügyi szerve, és a szombathelyi kórház is körlevélben írja le a coli-fertőzés esetén szükséges eljárás menetét. 
" Ez különleges baktérium a colik között. Az a sajátossága, hogy véres hasmenést okoz, hasonlóan a vérhas kórokozójához. És rendelkezik egy toxinnal, amelyik a vesét és a csontvelőt is érintheti."
Nem kezelhető antibiotikummal, az elpusztult baktériumból kiszabaduló toxin ugyanis súlyosbítja a kórképet - mondja a főorvos. A fertőzés után 1-2 nappal jelentkezik a véres hasmenés, később sárgaság következik, majd a veseelégtelenség következtében megszűnik a vizeletürítés.
Ez a szombathelyi zöldséges azt mondja, csak megbízható forrásból szerzi be áruját, így itt biztosan nincs fertőzött zöldség.


Dragovics Kornél - zöldséges
Ebből kifolyólag nem esett vissza a forgalom. Csak nem annyira nyúlnak az uborkához, inkább a salátához. De most hallottuk, hogy a salátának is van problémája. De én csak magyar áruval dolgozok.
 
 
Az itteni vásárlók mindegyike hallott már az Európában terjedő veszélyről.


Csikósné Tamás Katalin
"Természetesen a németországi botrányról hallottam. Spanyol termelőktől származott valószínűleg az uborka. Mindig megnézem, hogy honnan származik, és igyekszem mindig magyar termékeket vásárolni. "
 
Dr. Varga Szilárd

"A mosás biztos, hogy segít, de nagyon alapos kell legyen. Bizonytalan eredetű zöldségeket nem szabad vásárolni. Megbízható forrásból kell venni."
 
Úgy tudjuk, Szombathelyen két áruházláncnál találtak Spanyolországból származó uborkát a hatóság munkatársai. Ezeknek a forgalmazását óvatosságból egyelőre korlátozták.