Hírek

Civil reggeli - Október

2022. október 05., 21:45

Vas Megyei Értékek Hete, japán teaház-avató, történelmiregény-írók találkozója, zsidó fesztivál, teljesítménytúra és élménypedagógiai szakmai műhely - sokszínű programmal készülnek a civil szervezetek erre a hónapra is. Októberi kínálatukat ismertették a hagyományos sajtóreggelin.

Civil reggeli - Október

Disznóvágás Szattán, faluséta Nemesbődön, regölés Dozmaton, szüret Gersekaráton - értékeiket és amatőr művészeti csoportjaikat mutatják be a vasi kistelepülések az értékek hetén október 6. és 16. között. Csaknem 80-an csatlakoztak, a programokat a Vas Megyei Önkormányzat támogatja, honlapján lehet válogatni a gazdag kínálatból. A hegyháti szőlőhegyekre invitálják a látogatókat október 8-án és 9-én: kertészeti előadások, lángos- és geszenyesütés, helyi termékek vására, kézműves foglalkozások és pajtaszínház szerepel a programban. 8-án délelőtt felavatják az ország első autentikus japán teaházát Szombathelyen, a leendő Japán Centrumban.

Schmitt Csilla - elnök, Magyar-Japán Baráti Társaság, Szombathely
"A ház maga autentikus, pont olyan, mint Japánban, tatamival borítva, fából készítve. Névtáblát fog kapni, a nevét Szombathely város nevéből eredeztettük."

A teaházat egy év múlva vehetik teljeskörűen használatba, mert a kertjét még építik, erre gyűjtenek adományokat a japán napon, ahol bemutatkozik Goto Mayumi nihonga festőnő. Egyméteres vászonra készít alkotást a színpadon, vele együtt lehet kipróbálni a technikát. Történelmi regények szerzői találkoznak október 9-én Kőszegen, a Chernel-könyvtárban. Beszélgetés hallhatnak az érdeklődők öt íróval, a  családokat pedig kincskereső játékra invitálják. Október 19-én a Zsidó Szabadegyetemen Gábor György filozófus A Biblia, a világ legrebuplikánusabb könyve című előadást hallhatják az érdeklődők. 9 év után újra zsidó fesztivált szervez a hitközség november 5. és 7. között. Fellép Danics Dóra, lesz prózaest, az imateremben előadások hangoznak el, és zsidó ételeket is meg lehet kóstolni.

Sugár Judit - elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség
"A fesztivál első napján filmvetítés lesz, Gróh Diána Regina című filmje, Mózer Ádám klezmer zenét játszik, majd Bíró Eszter fog zenekarával egy zsidó dalokból álló szenzációs koncertet adni. vasárnap lesz a fő attrakció, Müller Péter Sziámi Leonard Cohen-estje."

Élménypedagógiai konferenciát és szakmai műhelyt rendeznek a kámoni arborétum látogatóközpontjában október 22-én, ahol a személyiségfejlesztés és a kritikus gondolkodásra nevelés új módszereit mutatják be ingyenesen mindenkinek, aki csoportokkal foglalkozik.

Szabolcs Gergely - szakmai vezető, Pedagógia Plusz
"Komolyan véve a résztvevőket, a folyamatot, ami ott zajlik, a viselkedésmintákat, az önismeretet, a csoportdinamikát, erről szól az élménypedagógia módszertana, ezt próbáljuk megközelíteni, és erről szól a konferencia, hogyan lehet ezt minél jobban csinálni."

Október 22-én Colonia Savaria teljesítménytúrát szervez a Vasi Vándorok Sportegyesület - 5, 10, 20, 30 és maratoni távokat lehet legyalogolni Szombathely, Dozmat, a Vas-hegy és a Pinka-szurdok érintésével. Az MMIK-ban októberben megnyitják a vasi amatőr alkotók kiállítását, koncertet ad Péterfy Bori, a Kaukázus és Roby Lakatos, fellép a L'art pour l'art Társulat.  Megjelentek a Nemzeti Együttműködési Alap 2023-as pályázatai, erről több információs rendezvényt szervez majd vidéken is a civil központ.