Hírek

Cél a gyakorlatorientált képzés

2010. június 14., 12:39
Műszaki szakemberképzés és innováció az egészségiparban címmel tartottak pénteken konferenciát Bükfürdőn. A találkozó keretében szó esett a rehabilitációs szakértői és a rekreációs egészségfejlesztő képzések problémáiról is. A Savaria Egyetemi Központban 2006 óta oktatnak rekreációs szakembereket, már több százan végezték el ezt a szakot.
Cél a gyakorlatorientált képzés


A Szombathely és környékén lévő gyógyfürdők kiválóan alkalmasak a rekreáció szakon tanulók gyakorlati képzésére. Az egészségturizmus jó kitörési lehetőség a felsőfokú oktatás számára, épp ezért a rekreáció képzés fejlesztése prioritást élvez. Az elmélet helyett a gyakorlatot kell a középpontba helyezni.

Prof. dr. Gadányi Károly elnök-rektorhelyettes, NymE-SEK
"Az elméleti képzés az természetesen előírt, hiszen vannak akkreditációs elvárások, de a gyakorlati képzés idejét mindenképpen növelni kell, mert igazán az elmélet ott kap majd megerősítést."

Szükség is lenne rá, hiszen a hallgatók egy félévben csak három napot töltenek el a gyakorlati helyükön. Ez pedig szinte semmire sem elég, ezidő alatt csak némi betekintést kaphatnak a munkába, nem szereznek kellő gyakorlatot.

Szabó Erika - rekreációs szolgáltatás vezető, Büki Gyógyfürdő Zrt.
"Gondolok itt az állapotfelmérésekre, vérnyomásmérés, pulzusmérésre, ezeknek az értékek kielemzésére, különböző vízi tornák részvételére, lebonyolítására."

Az emberekkel való bánásmódban viszont nem szerezhetnek ennyi idő alatt kellő tapasztalatot, pedig ez elengedhetetlen a későbbi munkavégzéshez. A konferencián az is elhangzott, hogy az egészségügyben is szemléletváltásra lenne szükség ahhoz, hogy megfelelő tudást adjanak át a hallgatóknak.

Dr. Záborszky Zita Vas megyei rehabilitációs szakfőorvos
"A prevenció és az egészség megőrzése, megtartása sokkal nagyobb szerepet játsszon az egészségügy teljes vertikumában, mint eddig. A rekreációs szakembereket ebben az irányba próbáljuk képezni."

A Savaria Egyetemi Központban rekreráció szakon ősztől már mestereket is képeznek majd.