Hírek

Bombatámadás Szombathelyen

2011. március 04., 17:15
65 évvel ezelőtt, 1945. március 4-én a II. világháború legsúlyosabb bombatámadása érte Szombathelyt. 20 perc alatt, 5 hullmában több mint 200 tonna bombát dobtak le az amerikai repülőgépek a városra.
Bombatámadás Szombathelyen

Több mint 300 ember veszítette életét ezen a napon.

12.47 perckor, a 65 évvel ezelőtti bombatámadás emlékére szólaltak meg pénteken a Nagytemplom harangjai. A Székesegyház is találatot kapott ezen a napon: a templom súlyosan megrongálódott, felbecsülhetetlen értékű művészi alkotások pusztultak el. Emellett a város több részétbombatalálat érte. Csak ezen az egy napon, több mint 300-an haltak meg. Akik átélték a borzalmat, soha nem felejtik el azt a napot.

Dr. Wirth Zsuzsanna
"A tömény rémület, a hangok. Nekem ez volt a legborzasztóbb. Meglehetett ismerni azokat a nehézbombázókat, azoknak a hangját."

A Savaria Múzeumban az évforduló kapcsán újból felelevenítették az 1945-ös eseményeket. Kosztolánczy Tibor adott történelmi áttekintést a II. világháborús eseményekről és a szombathelyi bombatásadásról. Ő is őriz személyes emlékeket erről a napról.

Kosztolánczy Tibor
"Rettenetes szomorúság fogott el bennünket és főleg, az, hogy nem tudtuk azt, hogy mi lesz ezután velünk. Ha ez megtörténhetett akkor mi történhet még ezután."

Az 1945. március 4-i támadás során az amerikai légierő B-24-es gépekkel bombázta Szombathelyt. Mintegy 250 tonna bombát dobtak le ezen a napon, mindössze 20 perc alatt. Történészek szerint a támadás célja részben a lakosság megtörése volt, részben pedig a német katonai műveleteket akarták akadályozni.

Dr. Katona Attila - történész
"A német felvonulási és utánpótlási vonalak megsemmisítése, valamint azoknak a városoknak támadása, amelyek polgári közigazgatási, valamint katonai-logisztikai központok is voltak."

Az 1944 őszétől városunkat érő sorozatos légitámadások során több mint 400-an veszítették életüket. Szombathely az ország ötödik legromosabb városává vált a támadások miatt.