MNB - 2
MNB

Hírek

Bírák nyugdíkorhatára

2011. április 19., 19:07
Az új alaptörvény 70 évről 62 évre csökkenti a bírák nyugdíjkorhatárát. Vas megyében jövőre kettő, 2014-ig pedig összesen hét bíró éri el a 62 éves kort.
Bírák nyugdíkorhatára

A vasi bíróságokon 47 bíró dolgozik, szinte csúcsra járatva - mondja a megyei bíróság elnöki jogkörrel rendelkező elnökhelyettese. Egy polgári peres bíró évente átlag 120 ügyet tárgyal.

"Durván 40 ezer ügy érkezik a Vas megyei bíróságokra. Ebben érteni kell az 1. fokot, fellebbezéseket, peres és peren kívüli ügyeket."

Ennyi ügyet kell feldolgozni a vasi bíróknak, de ebben a munkában részt vesznek a titkárok is. A szabályok szerint hosszú az út a bírói székig: a jogi diploma megszerzése után három évig fogalmazóként, majd a szakvizsga után 1 évig titkárként kell dolgozniuk az igazságszolgáltatásban azoknak, akik bírák akarnak lenni. És csak azok pályázhatnak, akik 30 évnél idősebbek. Vas megyében 2012-ben 7 titkár felel meg a bírói követelményeknek. A nyugdíjkorhatár csökkentése miatt pedig a következő 3 évben heten vonulnak nyugdíjba. A létszámmal nem lenne gond, de az elnökhelyettes szerint sokkal többről van szó.

Dr. Pozsonyi János - elnökhelyettes, Vas Megyei Bíróság
"Pályázati rendszerben indul el a pótlási folyamat. Hangsúlyozom, hogy idős, tapasztalt, nagy tudással rendelkező vezető kollégákról van szó, akik - hogy csúnya szóval éljek - csereszabatosan egyik napról a másikra nem pótolhatók."

A Legfelsőbb Bíróság elnöke korábban nyílt levélben kérte a miniszterelnököt, hogy ne fogadják el a nyugdíjkorhatár csökkentéséről szóló indítványt. A Magyar Bírói Egyesület az új rendelkezések fokozatos bevezetését hiányolja.