MNB - 2
MNB

Hírek

Bioerőmű épülhet Szombathelyen

2012. március 26., 17:29

A legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel a Szombathely határába tervezett bioerőmű - hangsúlyozta mai sajtótájékoztatóján a beruházó cég képviselője. Az elképzelések szerint 8 milliárd forintból építene biomassza erőművet egy norvég vállalat. Ha a tervekre igent mond a város, 2014 első felében már energiát termelhet a létesítmény.

Bioerőmű épülhet Szombathelyen

Egyelőre repce-tábla van azon a területen, ahová a bioerőművet tervezi a norvég befektető. Ha a szombathelyi közgyűlés rábólint, még ebben az évben elkezdődhet a 8 milliárd forintos beruházás.

Diószeghy Gergely ügyvezető igazgató, Grenor Hungária Energetikai Kft.
Szombathelyen egy kogenerációs kiserőművet tervezünk építeni, amelynek a tüzelőanyaga termelt faapríték. Kétfajta energiát tudunk előállítani ebben a kiserőműben ebből az energiahordozóból. Egyrészt villamos energiát, amit az országos villamosenergia-hálózatra táplálunk, másrészt pedig olyan hőenergiát, amit a városi távhőszolgáltató fog majd átvenni.

A városnak szüksége van a gazdaságfejlesztésből származó többletbevételekre, ezért a tőkebefektetés Szombathelynek is érdeke - mondta a sajtótájékoztatón a gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármester.

Molnár Miklós alpolgármester, Szombathely
Közvetlenül viszonylag kis létszámot, közvetve 100 főt meghaladó foglalkoztatással számolna. Ebből adódóan nyilván építményadó, iparűzési adó, egy helyben működő vállalkozásból származó összes előny megjelenne, a közvetett hatása pedig, hogy kevésbé kiszolgáltatottak lennének a távhős lakásban élők a mindenkori gázár-változásoknak.

A távhős lakásban élők olcsóbban jutnának az energiához. Az itt megtermelt hőmennyiség a jelenlegi igény 40 százalékát fedezné. Ehhez évente 60 ezer tonna faaprítékra lesz szükség, amelynek nagy részét erre a célra létrehozott energiaültetvényekről szerezné be a vállalat.
Végleges döntés még nem született, csütörtökön a környezetvédelmi terv kerül a közgyűlés elé. Ha ezt elfogadják a képviselők, a tárgyalások folytatódhatnak a terület megvásárlásáról és az energia átvételéről.