Hírek

Megszűnő iskolák

2010. június 22., 17:06
A tanév végén két iskolát zártak be a megyében: Hosszúperesztegen és Nemescsóban. A gyermeklétszám annyira lecsökkent, hogy az önkormányzatok már nem tudták fenntartani az intézményeket. Tavaly két óvodát szüntettek meg Vasban, másik kettő pedig tagintézményként működik tovább.
Megszűnő iskolák


A nemescsói iskolában is kitört a múlt héten a vakáció, a tanárok és a diákok ennek most mégsem örülnek. Nemcsak a tanévet zárták, hanem az iskolát is.

Kendik Zoltán tagiskola-vezető
"A gyerekszám csökkenése miatt, és a bizonytalanság érzése sem tett jót a falubeli szülőknek, akik évek óta látták, mennyire bizonytalanná vált az iskola megléte, és fenntarthatósága."

Kiss Sándor polgármester, Nemescsó
"Beruházásra egyáltalán nem jutott volna. Ha esetleg maradt volna az iskola öt gyerekkel, akkor csődbe ment volna a falu."

Pedig a falu egykor oktatási központja volt a vidéknek. Az iskolának itt több mint 300 éves múltja van. A polgármester a település híres tanítóinak szobrát mutatja a hivatal udvarán. Azt mondja: gyerek és pénz nélkül nincs iskola, korábban meg a posta is bezárt.

Az iskolát két éve fejlesztették, új bútorokat vettek. Az épületet egyelőre nem ürítik ki. Az iskola vezetője a folytatásban reménykedik.

Nemescsóban egy nagy beruházást szeretne az evangélikus egyház: árvaházat, anyaotthont, és ezzel együtt egy közös kiszolgáló helyiséget.

Akkor pedig az épület újra az oktatásé lehet. Az iskolában két tanító, egy óraadó tanár, és egy pedellus dolgozott.
 
Úgy tudjuk, nekik egyelőre nincs munkájuk. Nemescsó és a környező két falu kisdiákjai pedig a következő tanévben Kőszegre járnak iskolába, autóbusszal.