Hírek

Bem Lakásszövetkezet: Sikeres energiagazdálkodási pályázatok

2011. augusztus 12., 13:15

Újabb energiakorszerűsítési pályázat jelent meg. 16 milliárd forint áll rendelkezésre országosan hőszigetelésre, tetőszigetelésre, napkollektor beszerelésére. A Bem Lakásszövetkezet elnöke szerint érdemes volt az elúlt években az ilyen jellegű korszerűsítésekbe belevágni, hiszen egyes kimutatások szeirnt közel 40%-os energiamegtakarítást is el lehet érni.

Bem Lakásszövetkezet: Sikeres energiagazdálkodási pályázatok

30-45 épületek vannak a BEM Lakásszövetkezet kezelésében és tulajdonában. Az épületek elektromos- és fűtési hálózatát az elmúlt években, évtizedekben folyamatosan korszerűsítették. Erre azért volt szükség, mert megjelentek a nagy energiaigényű háztartási gépek és a korszerűsítés nélkül nem bírták volna a terhelést a régi rendszerek. A gépészeti felújításokkal párhuzamosan az elmúlt években sikerrel szerepelt a lakásszövetkezet több energiakorszerűsítési pályázaton is. Így sikerült több épületet hőszigetelni, nyílászárókat cserélni, korszerűsíteni a fűtést. Ezzel jelentős energiamegtakarítást tudnak a lakók elérni.

Dr. Beliznay Pálné, elnök - "BEM"Lakásszövetkezet
Megérte. És pályáztunk egy épületnél ahol megvolt a nyílászáró és a hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés megvolt. És az energiatanúsítvány 37%-os energiát takarítunk meg azáltal. Megéri.

2012. január 1-től kötelező lesz energiatanúsítványt készítettni az épületek, önálló rendeltetési egységek, lakások eladásakor vagy bérbeadásakor. A korábban elvégzett korszerűsítéseknek köszönhetően a lakásszövetkezet kezelésében illetve tulajdonában lévő épületek az előkelő, harmadik legjobb, C. kategóriás besorolásba tartozhatnak. A témáról részletesebben is hallhatnak jövő szerdai Gazdasági magazinunkban.