Hírek

Behajtanak a tilosba

2011. március 09., 09:21
Veszélyeztetik a Rákóczi Ferenc utcában dolgozó régészeket az ásatási terület mellett szabálytalanul elhaladó gépjárművek. A területen csak autóbuszok hajthatnának keresztül, ám sok gépkocsivezető nem veszi figyelembe a kihelyezett tiltó táblát.
Behajtanak a tilosba

Akit elkapnak a rendőrök, akár 20 ezer forintra is megbüntethetik.

3 hete dolgoznak a régészek a Rákóczi Ferenc utcában. A Borostyánkő út mellett húzódik a most kutatott terület. Már 60 cm mélyen találtak leleteket, ami ritka. Az már kiderült, hogy épületek álltak ezen a területen. A régészek lakóépületekhez köthető helyiségeket találtak az ásatás során.

Mladoniczki Réka - régész, Savaria Múzeum
"A mai nap szenzációja egy késő római kori fal alatt egy márványpárkányzat tördék látható. De találtunk bútorvereteket, érmeket, kerámiákat."


A régészek munkáját azonban nagyban megnehezíti, sőt veszélyezteti, hogy a tiltó tábla ellenére sok gépjárművezető keresztülhajt a Rákóczi utcának ezen a részén. Volt olyan autós, amelyik ottjártunkkor kétszer is: oda és vissza áthajtott itt.


"Fejmagasságban dolgozunk lent az árokban. És az apró kavicsokat felverik az autók kerekei. és az egyik kollégámat eltalálták."


A régészek szerint van olyan időszak, amikor torlódások alakulnak itt ki. A rendőrök szúrópróbaszerűen ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását ezen az útszakaszon.

Tompa Tamás - főhadnagy, Szombathelyi Rendőrkapitányság
"Aki erre, a táblával védett útvonalra behajt, az közúti közlekedési szabály enyhe megsértését követi el, szabálysértést. A helyszínen a kollégám helyszíni bírságot szabhat ki."


A helyszíni bírság összege 3 ezer forinttól 20 ezer forintig terjedhet.