MNB - 2
MNB

Hírek

Befejeződött a szennyvízberuházás

2011. június 03., 16:50

Szombathely és további 30 környékbeli település korszerű szennyvízelvezetését és -tisztítását oldotta meg az az 5 milliárd forintos beruházás, melynek zárórendezvényét ma tartották a szennyvíztelepen.


Befejeződött a szennyvízberuházás
 

2003-ban 35 település konzorciuma pályázatot nyújtott be a regionális szennyvíztisztító telep rekonstrukciójára, fejlesztésére és a Szombathely nyugati városrészében jelentkező elöntések felszámolására. Az Európai Uniótól, a Magyar Államtól és 10%-nyi önerő biztosításával 5 milliárd forint értékű munkára nyertek támogatást. A beruházás első ütemének takarékos megvalósításával lehetőség nyílt 1,5 milliárd forint, majd további 100 millió forint pénzmaradvány felhasználásával -messze túlteljesítve az eredeti célkitűzéseket- további fejlesztésekre is.


Krenner Róbert - mb. vezérigazgató, VASIVÍZ ZRt.

"Legnagyobb haszna a város számára, hogy hosszú távra megoldja a szennyvíz környezetbarát tisztítását. Ezáltal megvédjük az ivóvízkincsünket is, és hosszú távon működőképessé tudjuk tenni ezeket a rendszereket. "


A megye legnagyobb környezetvédelmi beruházását a projektzáró ünnepségen Kling István, vízügyért felelős helyettes államtitkár is méltatta.
"A vízellátás, a csatornázás az egyik olyan példaértékű feladatellátás, amelyik a fenntartható fejlődést szolgálja. "


A munkálatok nyomán a nyugati városrészben és Zanati úti aluljáróban megszűnt az elöntésveszély. A telep berendezéseinek fejlesztésével a környékén jelentősen csökkent a szaghatás. A korszerű iszapkezelési technológia kiépítése lehetővé teszi a szennyvíztisztító energiamegtakarítását, valamint a komposzt környezetbarát mezőgazdasági hasznosítását is.