Hírek

Befejeződött a jáki templom felújításának első üteme, a miniszterelnök is részt vett az avatón

2013. április 29., 17:50

A 150 millió forintos beruházás keretében megújultak a tornyok, és külsőleg a főhajó is. Orbán Viktor az ünnepség után újabb forrásokat ígért a templom rendbetételéhez.

Befejeződött a jáki templom felújításának első üteme, a miniszterelnök is részt vett az avatón

Már messziről fehérlenek a jáki templom tornyai, mióta megtisztították a köveket a mohától és a lerakódásoktól. A legépebben megmaradt Árpád-kori műemlékünknél restaurálták a kváderköveket, a szobordíszeket és helyrehozták a főhajó fölötti tetőszerkezetet is. A felújításról még az első Orbán-kormány döntött, el is kezdték a rekonstrukciót, de a 2002-es kormányváltás után leálltak a munkálatok. 2010-ben indultak újra.

Hende Csaba országgyűlési képviselő
"Éppen tíz évvel ezelőtt, 2003 április végén Szent György napján járt itt miniszterelnök úr, és akkor fogadtuk meg közösen, hogyha Isten is úgy akarja, felújítjuk ezt a templomot, befejezzük a '98-ban elkezdett munkákat, és most ennek a sikernek a megünneplésére gyülekeztünk itt össze."

A szentmisét követő avatón a miniszterelnök a hit és a munka egységéről beszélt. Azt mondta, Európa elfelejtette védőszentje útmutatását, az Imádkozzál és dolgozzál! jelmondatot.

Orbán Viktor miniszterelnök
"Európa és benne Magyarország csak akkor tud megújulni, ha sikerül visszatalálnia önmagához, ha az imádság és a munka hagyományait sikerül visszahelyeznie életfelfogása centrumába."

A jáki templomot sokan keresik fel belföldről és külföldről egyaránt. Ezek a turisták Egerből érkeztek.

Kiss Istvánné
"Mi voltunk itt négy évvel ezelőtt is, mikor ezt elkezdték, és ahhoz képest ez most nagyon szép"

A jáki templom nem csak az egyházmegye számára jelentős, országos érték, erről beszélt a megyés püspök.

Veres András megyés püspök
"Az idelátogatók számára is, azaz az egész ország számára nagyon fontos. Illetve azt tudnunk kell, hogy itt rengeteg külföldi ember is megfordul. Tehát valamilyen módon az ország képét is mutatja."

Veres András szerint az épület teljes rendbetételéhez jóval több, mint egymilliárd forintra lenne szükség. Az ünnepség végén Orbán Viktor újabb kormányforrásokat ígért a templomrekonstrukció folytatására.