Hírek

Bajban a lakáshitelesek

2010. május 07., 17:56
A devizaárfolyamok változásai miatt újból nehéz napokat élhetnek át azok, akik euróban, frankban vettek fel hitelt. Az elmúlt hetekben újabb rekordot döntöttek a legfontosabb valuták: az euró, frank és a dollár árfolyama, ez pedig hatással lehet a törlesztőrészletekre is. A pénzváltóknál megnőtt a forgalom.
Bajban a lakáshitelesek

Egyik szombathelyi pénzváltónál péntek reggel 286,5 forintért adták az eurót, a dollárt 226 forintért. Ez mindkét valutánál 20 forinttal magasabb mint néhány napja.

A görög válság a legfőbb oka az árfolyamok meglódulásának, mondja az egyik pénzváltóhely ügyvezetője, aki megerősítette: most az emberek nem venni, hanem eladni jönnek hozzájuk. Jelentősen megnőtt a forgalmuk.

Mihályi Gábor, ügyvezető - Mihályi Kereskedelmi Kft.
"A recesszió megtanította az embereket spórolni, kevesebb a pénzköltés. A kevesebb pénzköltés miatt a magánszemélyek számítanak arra, hogy árfolyamingadozások vannak."

Az árfolyamváltozásoknak azonban nem mindenki örül. Niksz Imre még akkor vett fel svájci frankban hitelt, amikor 145 forint körül mozgott az árfolyam.

A válság okozta árfolyamváltozások miatt hitelének havi törlesztőrészlete 50 ezer forinttal emelkedett. Így most már a fizetése teljes egészében a törlesztésre megy el.

Niksz Imre
"Most még nincs elmaradásom. Pont azon a határon vagyok, hogy most még ki tudom fizetni, de ennél feljebb megy, akkor teljesen padlón leszünk."

A devizahitel forint alapúra váltásán is gondolkodtak, de kiderült: sokkal rosszabbul járnának, ha most cserélnének.

Egyet tudok tanácsolni: a bevételi oldalt erősítse. Ezt javasolja Varga Gábor. A pénzügyi tanácsadó szerint, aki hitelt vesz fel, abban a devizában tegye, amiben a fizetését kapja. Így nem érintik az árfolyamváltozások. De véleménye szerint fontos az is, hogy az embereknek legyenek tartalékaik, ami nehéz helyeztben átsegítheti őket.

Varga Gábor - csoportvezető pénzügyi tanácsadó
"A bankokkal kell leülni és megbeszélni. Esetleg egy hitel hosszabbítás, futamidő hosszabbítást kérni vagy türelmi időt lehet kérni tőlük, hiszen nekik is az az érdekük, hogy az ügyfél fizesse a hitelét."

Hazánkban már több mint 800 ezren vannak, akik késve törlesztik hitelüket. A legnagyobb magyar bank kérdésünkre azt mondta: mintegy 33 ezer ügyfelüket vonták be adósvédelmi programjukba.