MNB - 2
MNB

Hírek

Az ország egyes részein már megkezdődött a szüret

2012. augusztus 09., 18:17

A korai fajtájú csabagyöngyéből készíthetik el az idei első borokat a termelők. Vaskeresztesen és Kőszeg környékén még legalább egy hónap amíg a szüret megindulhat. Szakemberek szerint a terméskilátások bíztatók: a fürtök tömörek, és szépen fejlődnek.

Az ország egyes részein már megkezdődött a szüret

"Zsendüléssel indul az érési folyamat. És azt látjuk, hogy már érik a szőlő."

Egy vaskeresztesi zweigelt ültetvényben mutatja a gyümölcs jelenlegi állapotát Hatos István hegybíró. Bár a tavasszal kicsit késett a szőlő fejlődése, de később, a több mint 20 fokos átlaghőmérsékletnek és a csapadéknak köszönhetően, behozta a lemaradást.

Az itteni gyakorlat, hogy augusztus 1-e körül ha leheet lárni halvány elszínezedett bogyót, akkor az azt jelenti, hogy időben vagyunk. Talán egy-két nappal, héttel előbbre is.

A következő időszakban is fokozottan figyelni kell a növényvédelemre, mert a kórokozók még most is kárt tehetnek a szőlőben. 1-2 peremetezésre, például a lisztharmat, pernonoszpóra, vagy a botritisz ellen, még biztosan szükség lesz.

Hatos István, hegybíró
A szőlő érése bíztató jeleket mutat. Várhatóan szeptember közepén itt is el fog indulni a szüret.

A szőlősgazdák jelzései és fürtök állapota alapján a termés mennyiségével valószínűleg nem lesz gond. Jó évjáratnak nézhetnek elébe a gazdák, de sok múlik azon is, hogyan járnak el a pinceműveleteknél. Úgy tűnik, hogy az elmúlt hetekben hullott jégeső komolyabb károkat nem okozott a kőszegi, vaskeresztesi szőlőkben. A tervek szerint szeptember 8-án tartják Vaskeresztesen a szüreti felvonulást, és ekkor engedélyezi a hegybíró a szüret megkezdését.