Hírek

Az MSZP-SZTKE és a Fidesz-KDNP sajtóközleményei

2010. november 02., 11:16

 

Az MSZP-SZTKE sajtóközleménye

Tiltakozunk Popgyákunik Péter kinevezése ellen!

Az MSZP-SZTKE frakció emberileg és szakmailag is alkalmatlannak tartja Popgyákunik Pétert a Szova Zrt. igazgatósági elnöki tisztségére. Popgyákunik Péter semmilyen vállalatvezetési, cégirányítási tapasztalattal nem rendelkezik, soha nem állított össze üzleti tervet, soha nem hozott meg városfejlesztési projektekkel összefüggő gazdasági döntéseket, életében egy 5 fős ügyvédi irodánál nagyobb szervezet vezetésében nem vett részt. Korábban sem volt tagja a Szova Zrt. igazgatóságnak, jogi feladatokat látott el, amelyek közül a legjelentősebbnek számító úgynevezett Unihall-pert is elbukta.

A mai napon levelet írtunk dr. Puskás Tivadar polgármester úrnak, hogy törvény által biztosított jogával élve minősítse Popgyákunik kinevezését Szombathely Megyei Jogú Város érdekével ellentétesnek, és erre való hivatkozással függessze fel a képviselő-testület határozatát. Frakciónk a szavazáskor nem-mel szavazott.

 Polgármester úr sajnos nem tájékozódott eléggé, túlságosan megbízik azokban, akik tanácsokkal látják el, és személyi javaslatokat tesznek számára. A szombathelyiek joggal várnák el, hogy dr. Puskás Tivadar személyéhez lojális, általa is tisztességesnek, becsületesnek tartott emberek kerüljenek a város élete szempontjából legfontosabb pozíciókba. Az emberek Puskás Tivadarnak szavaztak bizalmat, és nem a Marton-Molnár-Szakály trió ámokfutásának.

 Elkeserítőnek tartjuk, hogy a Fidesz választási kampányában dolgozó, a Marton-Molnár-Szakály trióhoz lojális személyeket munkájukért és hűségükért közpénzből fizetik ki.

 Bízunk benne, hogy városunk polgármestere újra napirendre tűzi a Szova Zrt. igazgatósági elnökének megválasztását, és új jelöltre tesz javaslatot.

 dr. Czeglédy Csaba

frakcióvezető

 

A Fidesz-KDNP válasza az MSZP-SZTKE sajtóközleményére

A Szova Zrt. igazgatósági elnökének megválasztása kapcsán az MSZP-SZTKE frakció módosító javaslattal nem élt, az előterjesztéssel kapcsolatban kifogást a Közgyűlésen nem emelt. Czeglédy Csaba frakcióvezető csupán a döntés meghozatalát követően, utólag durva, otromba hangnemű sajtóközleményben tiltakozik Dr. Popgyákunik Péter kinevezése ellen.

Az MSZP-SZTKE frakció egyetlen célja a zavarkeltés. Ötmilliárdos kötvény kibocsátásával lehetetlen helyzetbe hozták a Szova Zrt-t. Az általuk milliárdos nagyságrendben megvásárolt ingatlanok hasznosíthatatlanok. Dr. Horváth Attila, az MSZP városi elnöke a SZOVA Zrt. jogi képviselőjeként milliós megbízási díjakat vett fel az ingatlanok adásvételi szerződésének ellenjegyzéséért, és a több százmilliós vételár állítólag napokat parkolt a szocialista városi képviselő letéti számláján.

A kérdés csupán az, hogy a szocialisták részesültek-e a letéti számlán elhelyezett közpénzek kamataiból?

Érthető ezek után, hogy az MSZP prominensei tartanak dr. Popgyákunik Péter kinevezésétől, hiszen személye garancia arra, hogy a korrupciós ügyek azonnali kivizsgálására sor kerül, és a felelősök elszámoltatása megtörténik.

Szakály Gábor sk.
Frakcióvezető
Fidesz-KDNP önkormányzati frakció

 

MSZP-SZTKE reagálása a Fidesz-KDNP sajtóközleményére

Megdöbbentő, hogy a Fidesznél a napi rutin részévé vált az emberek megvezetése.

Szakály Gábor fideszes frakcióvezető úgy emleget a múltban esetleg megtörtént ügyeket a SZOVA Zrt.-vel kapcsolatban, hogy két éve a SZOVA felügyelőbizottsági elnöke Marton Zsolt - a Fidesz korábbi frakcióvezetője, jelenlegi alpolgármester. Marton által vezetett felügyelőbizottság büntető feljelentés megtétele nélkül zárta le a Kovács Előd, korábbi vezérigazgató ideje alatti események vizsgálatát, amelyekbe beletartozott Horváth Attila városi képviselő, korábbi SZOVA jogi képviselői tevékenysége is.

Marton vezette felügyelőbizottság vagy elhallgatta bűncselekmények alapos gyanúját, vagy utólag akar olyan látszatott kelteni a Fidesz, hogy bűncselekmények történtek a SZOVA Zrt.-nél. Mindkettő bűn.

Az MSZP – SZTKE frakció Popgyákunik kinevezése ellen a "nem" szavazattal tiltakozott a zárt ülésen, illetve tiltakozásunknak a közvélemény bevonásával adunk most hangot.

Bízzunk benne, hogy a talpig becsületes Popgyákunik–Marton duó soron kívül megvizsgálja, hogy történhetett-e korrupcióra kísérlet a Fraknó utcai beruházás ügyében. Várjuk a magyarázatot, hogy a SZOVA Zrt. igazgatósága miért húzta az időt ezen közbeszerzési ügyben való döntés kapcsán.

Reméljük a Popgyákunik–Marton duó segíteni fogja a rendőrség folyamatban lévő nyomozását azzal, hogy elkezdenek gondolkodni, vajon ki lehetett az a személy, aki végiglátogatta a legjobb ajánlatokat tevő cégeket 10%-os "jutalékot" követelve, és vajon ez a személy kinek a megbízásából járt el. Ha gondolkodásuk eredménnyel jár, kérjük, azonnal értesítsék a rendőrséget és a nyilvánosságot, ezzel is segítve a korrupció elleni harcot.

Továbbra is kérjük dr. Puskás Tivadar polgármestert, hogy Popgyákunik kinevezését a törvény adta jogával élve nyilvánítsa az önkormányzat érdekével ellentétesnek, és kérjük, tegyen új jelöltre javaslatot.

A város érdeke, hogy dr. Puskás Tivadar megállítsa a Marton–Molnár–Szakály trió ámokfutását.

 Dr Czeglédy Csaba

frakcióvezető

MSZP - SZTKE

 

dr. Horváth Attila sajtóközleménye

 A FIDESZ – KDNP frakcióvezetőjének rosszindulatú, minden szakmaiságot, és ténybeli alapot nélkülöző sajtóközleményével kapcsolatban a következőket vagyok kénytelen közölni.

1, Büszke vagyok arra a munkára, amit a SZOVA Zrt-nél végeztem. A hét minden napján, napi 8-10 órában dolgoztam a társaságnál. Az ügyvédi tevékenységem vizsgálata a Marton Zsolt elnökségével működő felügyelőbizottság ülésén külön napirendi pontként szerepelt. A napirendi pont előterjesztője Szakály Gábor képviselő volt. A felügyelőbizottság nem tudom mit állapított meg, de a szerződésemmel kapcsolatban semmilyen jogi lépést nem tettek, a szerződésem a vizsgálat befejezését követően fennmaradt. Miután a MSZP városi elnökének választottak – a folyó ügyek lezárását követően – magam kértem a szerződésem megszüntetését.

2, Sajnálatos módon a Fidesz-KDNP frakcióvezetője elfeledkezik arról, hogy Dr. Popgyákunik Péter, illetve gazdasági bizottságba a fidesz által korábban delegált Dr. Berényi Tamás szintén végzett ügyvédi tevékenységet a SZOVA Zrt- számára. Legjobb tudomásom szerint 20%-kal magasabb óradíjért, mint én. Nem feltételezem, hogy akár Dr. Popgyákunik Péter, vagy Dr. Berényi Tamás nem dolgozott meg a megbízási díjáért, és nem feltételezem azt sem, hogy ebből a pénzből jutattak volna fideszes képviselőknek. Azt kissé furcsának tartom, hogy a Szakály Gábornak ez eszébe jutott.

3, Az ipari parkban található ingatlanok vételára azért került a kifizetést megelőző 3. banki munkanappal korábban az ügyvédi letéti számlámra, mert a SZOVA Zrt. a szerződések szerint csak a pontos vételárat utalhatta át, a jogügylethez kapcsolódó költségeket nem. Az ügyvédi letéti számlához nem kapcsolódik hitelkeret, ennek megfelelően a készpénz felvétek, illetve az átutalások csak akkor teljesülhettek, ha a korábban megérkezett vételár kamatbevételei a banki költségeket fedezni tudták. A jogügylet lebonyolítása után a fennmaradt teljes kamatbevétel visszautalásra került a SZOVA Zrt-hez. A fentieket banki bizonylatokkal tudom igazolni, azonban azokat a nyilvánvaló üzleti, illetve ügyvédi titok miatt közreadni nem tudom.

A fentiek után kénytelen vagyok az alábbiakat közölni.

Amennyiben a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, tud bármely olyan ügyletről, amely véleménye szerint felveti bűncselekmény elkövetésének gyanúját, kérem, tegye meg a szükséges lépéseket.

Felhívom szíves figyelmét, hogy amennyiben a fenti tájékoztatást követően, akár Ön, akár bármelyik frakciótársa megismétli állítását, akkor kénytelen leszek polgári, illetve büntetőeljárást kezdeményezni.

Szombathely, 2010. november 2.

Tisztelettel:

                                                                                                    dr. Horváth Attila

                                                                                                            ügyvéd